7.7 C
Ljubljana
petek, 23 februarja, 2024

Kushner: ZDA z mirovnim načrtom tudi brez palestinskega predsednika

Zet ameriškega predsednika Jared Kushner, ki igra v ameriški administraciji pomembno vlogo pri oblikovanju politike do izraelsko-palestinskega spora, je v danes objavljenem pogovoru za palestinski časnik Al Kuds povedal, da bo Bela hiša kmalu predstavila mirovni načrt. To naj bi storila tudi brez podpore palestinskega predsednika.

Kushner je bil v pogovoru zelo kritičen do palestinskega predsednika Mahmuda Abasa. Kot je dejal, ni prepričan, da je ta “sposoben ali voljan naprezanj za sklenitev sporazuma”. “Če se je predsednik Abas pripravljen vrniti k mizi, smo pripravljeni sodelovati. Če se ni, bomo najverjetneje sami objavili načrt,” njegove besede povzema nemška tiskovna agencija dpa.

Abas po besedah Kushnerja vztraja na stališčih, “ki se v zadnjih 25 letih niso spreminjala”. “V tem času niso dosegli nobenega dogovora o miru. Da bi lahko dosegli dogovor, bosta morali obe strani narediti velik skok in se srečati nekje vmes med svojimi stališči. Nisem prepričan, da je predsednik Abas sposoben tega,” je po navedbah francoske tiskovne agencije AFP še povedal Kushner.

Tiskovni predstavnik palestinskega predsednika Nabil Abu Rudejna je na drugi strani opozoril, da sta za dogovor potrebni obe strani. Vsakršni poskusi ZDA, ki “ignorirajo” palestinska stališča glede pomembnih vprašanj, kot sta usoda Jeruzalema ali palestinskih beguncev, so po njegovih besedah obsojeni na neuspeh.

Palestinci ne polagajo veliko upanja v ameriški mirovni načrt, še posebej po odločitvi predsednika ZDA Donalda Trumpa za selitev ameriškega veleposlaništva v Izraelu v Jeruzalem – mesto, ki si ga lastijo tako Izraelci kot Palestinci. Palestinska stran je prekinila stike z Washingtonom, saj ga obtožuje pristranskosti.

Kushner in predstavnik Bele hiše za mednarodna pogajanja Jason Greenblat sta ta teden obiskala Izrael, s palestinskimi predstavniki pa se nista sestala.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine