7.8 C
Ljubljana
sobota, 17 aprila, 2021

Kult osebnosti, kot ga še niste videli: v Turkmenistanu predsednik republike dal postaviti zlato skulpturo predstavnika njemu najljubše pasme psov

Predsednik Turkmenistana Gurbanguly Berdimuhamedov si je dal postaviti skulpturo iz zlata. In to psa njemu najljubše pasme. 

 

Postavljen je tudi LED zaslon z video posnetkom, ki prikazuje psa ob različnih priložnostih. Za enkrat ni jasno, ali znano koliko pravzaprav stane izdelava skulpture. To je javno priznanje za tamkajšnjo avtohtono pasmo.

Gurbanguly Berdimuhamedov je svečano odkril skulpturo pasme Alabay v prestolnici Turkmenije Ashgabatu, ki je zelo velika in je visoka 6 metrov.

Alabay je domači turkmenski tip srednjeazijskega pastirskega psa in je vključen v nacionalno dediščino njihove države. To ni prvič da se tamkajšnji predsednik ukvarja z njemu ljubo pasmo domačega psa. Prejšnje leto je pasmi Alabay posvetil in izdal knjigo.

Kljub velikosti kipa je velik del prebivalcev Turkmenistana še vedno zelo revnih. Država kot takšna je ocenjena za najmanj svobodna kar se tiče tiska in svobode govora. To oceno skoraj vsako leto poda organizacija «Reporterji brez meja«, celo slabša od Severne Koreje po vprašanju medijske svobode.

Kip je postavljen v stanovanjski soseski, ki je zgrajena in namenjena predvsem državnim uslužbencem in ministrom, poročajo iz agencije Eurasianet. Pravijo da s zlatim kipom pasme Albay dosežejo to da pri ljudeh izzovejo pozitivna čustva do pasme in vzbudijo ponos naroda v Turkmenistanu.

V času odkritja kipa so turkmenskemu dečku podarili psa pasme Alabay, ki je bila vpisana v seznam nacionalne dediščine skupaj z domačimi ročno narejenimi preprogami in zelo stare tradicionalne pasme Akhaltekinskih rasnih konjev. Navezanost predsednika na konje in na »čaščenje« samega sebe se potrjuje tudi s tem ko je bil leta 2015 postavljen kip konja z jezdecem, kjer je jezdec sam Gurbanguly Berdimuhamedov.

Turkmenski »ljudski« predsednik od časa do časa podari to pasmo psov vodjem prijateljskih držav. Med njimi je že pokojni predsednik Uzbekistana Isliyam Karimov, ruski predsednik Vladimir Putin in Katarski emir.

Turkmenistan ni od danes ali od včeraj okrašen z zlatimi kipi. Eden takšnih je bil kip nekdanjega diktatorja Saparmurata Niyazova, ki je želel da ga kličejo Turkmenbaši(Oče Turkmenov, asocijacija Na socialistične samodržce). Leta 2010 bi naj kip odstranili. Kmalu po tem je bil spet postavljen na izrecen ukaz Beridmuhamedova, poročajo agencije.

Sistem je uradno odšel, samodržci in kult osebnosti je ostal. Na žalosti ni edini v tem delu sveta.

Zadnje novice

Sorodne vsebine