19.6 C
Ljubljana
nedelja, 26 maja, 2024

Križev pot v Koloseju brez papeža, v ospredju konflikti po svetu, med pričevanji tudi pričevanje mučenega duhovnika z Balkana

Piše: C. R., STA

V rimskem Koloseju je v petek zvečer potekal tradicionalni križev pot, ki pa se ga papež Frančišek, potem ko se je pred tednom dni v bolnišnici zdravil zaradi bronhitisa, ob hladnem vremenu ni udeležil. V središču letošnjega križevega pota so bili sicer konflikti po svetu in begunci, poročajo tuje tiskovne agencije.

Na veliki petek se kristjani spominjajo Kristusove smrti na križu, križev pot pa skozi 14 postaj ponazarja njegovo trpljenje in smrt. V Kolosej vsako leto pride na tisoče romarjev z vsega sveta, letos naj bi jih bilo okoli 10.000.

Letos so se branja v okviru križevega pota osredotočila na konflikte po svetu. Na deseti postaji sta sporočili miru prebrala mlada človeka iz Ukrajine in Rusije.

Ukrajinec je povedal, kako je zaradi vojne zbežal iz svoje domovine v Italijo. Dejal je, da ga je stara mama v težkih trenutkih vselej tolažila, češ da bo minilo in da se bo z Božjo pomočjo v državo vrnil mir.

Rus pa je povedal, da je izgubil bližnje zaradi mobilizacije. “Jezus, naj bo mir povsod po svetu, da bomo spet bratje in sestre,” je dejal.

Na drugih postajah so besedila brali migranti iz različnih držav, med drugim Nigerije, Iraka, Južnega Sudana, Sirije in DR Kongo.

Med njimi je bilo tudi pričevanje redovnega duhovnika z Balkana, ki so ga med vojno mučili, pomagala pa mu je muslimanka Fatima, ki je bila zanj kot Veronika.

Drevi bo v baziliki svetega Petra v Vatikanu vigilija, pri kateri naj bi papež krstil osem odraslih oseb. V nedeljo, na veliko noč, pa bo Frančišek daroval velikonočno mašo na Trgu svetega Petra in nato podelil tradicionalni blagoslov mestu in svetu.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine