4.2 C
Ljubljana
nedelja, 18 aprila, 2021

Kritično: V incidentu na meji med Venezuelo in Brazilijo mrtvi in ranjeni

Na meji med Venezuelo in Brazilijo so danes venezuelski vojaki začeli streljati na množico ljudi, ki je skušala preko meje prepeljati humanitarno pomoč. Ubita sta bila dva človeka, še 15 pa je ranjenih, poročajo tuje tiskovne agencije.

 

V skupini ljudi, ki je vojakom skušala preprečiti blokado humanitarne pomoči na meji, naj bi bili predvsem domorodci iz plemena Pemon. Ubita naj bi bila mož in žena iz te skupnosti, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočila skupina Kape Kape, ki se zavzema za človekove pravice.

Do incidenta je sicer prišlo v zvezni državi Bolivar, ki leži na jugovzhodu Venezuele. Kot navaja nemška tiskovna agencija dpa, so vojaki v mestu San Francisco de Yuruani naleteli na cestno blokado, ki so jo postavili člani plemena Pemon, nato pa začeli streljati.

Do incidenta naj bi sicer prišlo nekaj ur po četrtkovi odločitvi venezuelskega predsednika Nicolasa Madura, da bo zaprl tudi mejo z Brazilijo, da bi tako preprečil prihod mednarodni humanitarni pomoči v državo. Maduro vztraja, da gre zgolj za pretvezo za ameriško intervencijo v državi.

Opozicijski voditelj Juan Guaido, ki ga je za začasnega predsednika priznalo več kot 50 držav, pa opozarja, da so zaradi pomanjkanja hrane in zdravil ogrožena življenja več sto tisoč Venezuelcev, če ne bodo hitro dobili pomoči.

Za soboto je napovedal tudi, da bodo pomoč v državo spravili s pomočjo na tisoče prostovoljcev. Na kolumbijski strani meje v mestu Cucuta je shranjenih okoli 200 ton hrane, zdravil in higienskih pripomočkov, ki so jih v glavnem prispevale ZDA. Pomoč se zbira tudi drugod v soseščini Venezuele.

Zadnje novice

Sorodne vsebine