10.6 C
Ljubljana
ponedeljek, 17 maja, 2021

Kristjani niso varni nikjer več – na jugu Filipinov, kjer živi največ muslimanov v državi, teroristi napadli katoliško katedralo in ubili najmanj dvajset ljudi!

V bombnem napadu na katoliško katedralo na jugu Filipinov je danes umrlo najmanj 20 ljudi, še več kot sto jih je bilo ranjenih. Do napada je prišlo nekaj dni po referendumu, na katerem so prebivalci večinsko muslimanske regije glasovali za večjo avtonomijo, poroča britanski BBC.

 

Poveljnik lokalne policije Graciano Mijares je sicer poročal že o 27 smrtnih žrtvah, a so kasneje sporočili, da je v nekaterih primerih prišlo do dvojnega štetja. Kot ga navaja nemška tiskovna agencija dpa, je bilo ranjenih 111 ljudi.

Prva eksplozija je odjeknila med nedeljsko mašo v katedrali na otoku Jolo. Ko so na kraj dogajanja prispeli vojaki, je drugo bombo razneslo na parkirišču.

Med ubitimi je 14 civilistov in šest pripadnikov varnostnih sil, med ranjenimi pa 90 civilistov in 21 vojakov.

Na območju so aktivni islamistični borci, a odgovornosti za napad ni prevzel še nihče.

Filipinski obrambni minister Delfin Lorenzana je napad označil za “strahopetno dejanje” in lokalne prebivalce pozval k sodelovanju z oblastmi. Terorizem ne sme zmagati, je poudaril.

“Uporabili bomo vso moč zakonodaje, da storilce pripeljemo pred roko pravice,” je zatrdil.

Da gre za “teroristično dejanje in umor”, je sporočil tudi tiskovni predstavnik predsednika Rodriga Duterteja Salvador Panelo.

Na referendumu so volivci prejšnji teden podprli ustanovitev avtonomne regije Bangsamoro na večinsko muslimanskih območjih južnih Filipinov. Volivci v provinci Sulu, kamor sodi Jolo, so to zavrnili.

Zadnje novice

Sorodne vsebine