30.1 C
Ljubljana
sreda, 17 julija, 2024

Kremelj dodal na seznam “skrajnežev in teroristov” tudi nekdanjega svetovnega šahovskega prvaka

Piše: G. B. 

Ruski finančni nadzorni organ Rosfinmonitoring je danes na seznam “teroristov in skrajnežev” dodal nekdanjega ruskega svetovnega prvaka v šahu Garija Kasparova. Razlogov za to potezo ni podal, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Rosfinmonitoring je v Rusiji odgovoren za boj proti pranju denarja in financiranju terorizma, osebam s seznama pa lahko zaseže bančne račune.

60-letni šahovski velemojster Gari Kasparov sicer velja za dolgoletnega kritika vladavine ruskega predsednika Vladimirja Putina in že skoraj desetletje živi v ZDA, kjer se posveča političnemu aktivizmu. Nedavno smrt ruskega opozicijskega voditelja Alekseja Navalnega je denimo označil za umor in odgovornost zanj pripisal Putinovemu režimu. Po njegovih besedah je ruski predsednik oporečnika ubil počasi in javno.

Pred tem so ruske oblasti maja 2022 Kasparova skupaj z ruskim tajkunom v izgnanstvu Mihailom Hodorkovskim uvrstile na seznam t. i. tujih agentov, češ da imata oba v Ukrajini znatne vire za financiranje svojih dejavnosti. Oznako tujega agenta ruske oblasti sicer pogosto uporabljajo proti kritikom, novinarjem in borcem za človekove pravice, ki so obtoženi izvajanja političnih dejavnosti, financiranih iz tujine.

Pred leti je Kasparov izdal knjigo “Zima prihaja”, ki je na voljo tudi v slovenskem prevodu. V njej opisuje Putinovo avtoritarno vladanje vse od prihoda na oblast dalje ter nesposobnost Zahoda, da bi se mu uprl.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine