-1.3 C
Ljubljana
sreda, 19 januarja, 2022

Kosovo krepi carine tudi na blago tujih podjetij s sedežem v Srbiji

Kosovska vlada je danes kljub kritikam EU razširila carine na blago iz Srbije. Stoodstotne carine bodo z novim letom veljale tudi za blago tujih podjetij, ki imajo sedež v Srbiji.

Priština je novembra uvedla 100-odstotne carine na vse blago in storitve iz Srbije in BiH, s čimer je odgovorila na blokiranje članstva Kosova v mednarodnih organizacijah – Beogradu je prejšnji mesec uspelo preprečiti sprejetje Kosova v Interpol.

Ta ukrep je doslej izključeval blago nekaterih mednarodnih družb, ki imajo sedež v Srbiji, kot so Coca-Cola, Rauch, Tuborg, Meggle in Dukat ter Henkel, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

A 1. januarja bodo carine veljale tudi za blago teh podjetij, je danes sporočil kosovski minister za trgovino Endrit Shala. To pomeni, da na Kosovo brez plačila carin ne bo mogoče izvoziti nobenega blaga iz Srbije, ne glede na državo porekla, izpostavlja srbska tiskovna agencija Tanjug.

Carine so že pred tedni kritizirali tako v EU kot nekateri ameriški diplomati in pritiskali na obe strani, naj omilita znova zaostrene napetosti pred prihodnjih krogom pogovorov pod okriljem Bruslja, ki so načrtovani za 8. januar.

Kosovo je sicer carine na blago iz Srbije razširilo prav na dan, ko je kosovski predsednik Hashim Thaci podpisal tri zakone o preoblikovanju kosovskih varnostnih sil v vojsko Kosova – še eno veliko jabolko spora med Prištino in Beogradom. Zakone, ki predvidevajo vzpostavitev kosovskega ministrstva za obrambo, vojske ter službovanje v vojski, je kosovski parlament sprejel že sredi decembra, z današnjim popisom pa po poročanju Radia Svobodna Evropa stopajo v veljavo.

Zadnje novice

Sorodne vsebine