7.7 C
Ljubljana
nedelja, 9 maja, 2021

Konflikt z Iranom se nadaljuje, ZDA izdale nalog za zaseg iranskega tankerja v Gibraltarju

Ameriško pravosodno ministrstvo je v petek izdalo nalog za zaseg iranskega naftnega supertankerja Grace 1 v Gibraltarju. To je storilo dan po tistem, ko je gibraltarski sodnik dovolil izpustitev pridržanega plovila, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

 

Gibraltarske oblasti so tanker zasegle 4. julija zaradi suma, da je prevažal surovo nafto v Sirijo in s tem kršil sankcije EU. Vrhovno sodišče v Gibraltarju pa je v četrtek odredilo izpustitev tankerja, ker so gibraltarske oblasti od Irana dobile zagotovila, da tanker tovora ne bo izkrcal v Siriji.

Ameriško pravosodno ministrstvo je po tej odločitvi izdalo nalog za zaseg tankerja. Washington trdi, da lahko zaseže tanker Grace 1 in vso nafto na krovu na podlagi domnevnih kršitev mednarodnih gospodarskih sankcij.

Odredil je tudi zaseg 995.000 dolarjev z računa pri neimenovani ameriški banki, ki je povezana s podjetjem Paradise Global Trading LLC. Za slednje ZDA trdijo, da je povezano s podjetji, ki sodelujejo z iransko revolucionarno gardo, poroča britanski BBC.

Iz Velike Britanije in Gibraltarja za zdaj ni informacij o tem, ali bodo ukrepali v skladu z izdanim nalogom.

Zadnje novice

Sorodne vsebine