10.8 C
Ljubljana
sreda, 19 maja, 2021

Končno: Lyndo Blanchard ameriški senat potrdil novo veleposlanico ZDA v Sloveniji

Ameriški senat je danes potrdil Lyndo Blanchard iz Alabame na položaj veleposlanice ZDA v Ljubljani. Za potrditev je potrebovala 51 glasov, dobila pa jih je 54. Proti je glasovalo 40 senatorjev, med njimi tudi Amy Klobuchar iz Minnesote.

Predsednik ZDA Donald Trump je Blanchardovo na položaj veleposlanice predlagal junija lani, avgusta je prestala zaslišanje v senatnem odboru za mednarodne odnose, septembra je odbor njeno kandidaturo potrdil, vendar njena nominacija ni prišla na vrsto za glasovanje v celotnem senatu do januarja, ko je po novembrskih vmesnih volitvah mandat nastopil nov sklic kongresa.

Nominacija je romala nazaj v Belo hišo, Trump jo je poslal nazaj v senat 18. januarja, odbor za mednarodne odnose jo je brez novega zaslišanja posredoval na glasovanje v celoten senat in danes je bila potrjena.

Potrditev Blanchardove na koncu ni bila rutinska, saj so večinski republikanci in manjšinski demokrati v hudem sporu okrog potrjevanja predsednikovih nominacij. Senatni republikanci so zaradi demokratskega oviranja potrditev aprila enostransko spremenili pravila, kar je manjšinskim demokratom v bistvu onemogočilo blokade.

Čeprav je bilo glasovanje o njeni in drugih kandidaturah razpisano za ponedeljek, je Blanchardova šele v sredo prišla na vrsto za glasovanje o koncu debate in prehod na glasovanje o potrditvi, za kar je bilo včasih potrebnih 60 glasov, sedaj pa jih zadostuje 51.

V prid Blanchardovi je glasovalo 55 senatorjev, 41 pa jih je bilo proti, med njimi tudi demokratska senatorka slovenskega rodu iz Minnesote Amy Klobuchar. Predsedniška kandidatka demokratov je glasovala proti nominaciji tudi danes, vendar pa je Blanchardova potrebovala 51 glasov, dobila pa jih je 54.

Za zdaj še ni znano, kdaj se bo odpravila v Slovenijo, po neuradnih informacijah pa bo še pred tem obiskala slovensko veleposlaništvo v Washingtonu.

State Department je pojasnil, da Blanchardova pred predajo akreditivov slovenskemu predsedniku v Ljubljani ne bo dajala intervjujev.

Blanchardova si je nominacijo prislužila tako kot številni drugi veleposlaniki ZDA v različnih vladah z donacijami stranki ali predsedniškim kandidatom. Takšne veleposlanike ZDA praviloma za nagrado pošiljajo v udobne države, kjer ni posebnih težav.

Skupaj z možem Johnom, nepremičninskim magnatom iz Alabame, sta odboru za Trumpovo inavguracijo nakazala 553.500 dolarjev, pred tem sta kandidatom republikanske stranke od leta 2016 nakazala 2,6 milijona dolarjev, januarja pa sta sklad odbora za politično akcijo za Trumpovo ponovno izvolitev oplemenitila z 250.000 dolarji.

Blanchardova je soustanoviteljica razvojne fundacije 100X, ki se posveča ustvarjalnim rešitvam pri odpravljanju revščine in izboljšanju življenja otrok po svetu. Soustanovila je tudi podjetje za upravljanje z vlaganji v nepremičnine B&M, kjer trenutno dela kot višja svetovalka.

V okviru misije njene fundacije 100X je delovala v Afriki, Aziji in Južni Ameriki ter pomagala pri odpiranju sirotišnic, podjetij za proizvodnjo hrane in vodenju programov trajnostnega razvoja.

Že več kot 20 let je zagovornica ljudi s posebnimi potrebami in je prostovoljno delala v odborih neprofitnih organizacij ter podpirala številne izobraževalne programe v Alabami. Prav tako je pomagala družinam, ki jih je zanimala posvojitev otrok.

Lynda “Lindy” Blanchard je mati sedmih otrok, od katerih je štiri posvojila na tujem. Ima diplomo iz matematike in računalništva z univerze Auburn.

V svojem nastopu v kongresu je Blanchardova Slovenijo označila za zanesljivo partnerico ZDA in pomembno regionalno silo pri uveljavljanju demokratičnih reform v balkanskih državah.

Obljubila je, da bo neutrudno delala v imenu Američanov in v prid okrepitve odnosov s prijateljsko in zavezniško državo, piše v njeni izjavi, ki je objavljena na spletni strani senatnega odbora.

V izjavi je dejala še, da se zaveda, kako pomemben je položaj ameriškega veleposlanika v Ljubljani tudi za prvo damo Melanio Trump.

Blanchardova bo nasledila veleposlanika Brenta Hartleyja, ki je v Slovenijo prišel februarja 2015 in je redni triletni mandat sklenil sredi julija lani. Veleposlaništvo je nato vodil začasni odpravnik poslov Gautam Rana, 24. junija pa ga je nasledila odpravnica poslov Susan Falatko.

Blanchardova ni karierna diplomatka State Departmenta, kar je dokaz, da ZDA jemljejo Slovenijo za neproblematično normalno zavezniško državo.

Zadnje novice

Sorodne vsebine