15.9 C
Ljubljana
nedelja, 26 septembra, 2021

Evropska ljudska stranka izglasovala zamrznitev članstva Orbanove stranke – večina glasovala za usklajen kompromis med vodstvom EPP ter Fideszom

Članstvo stranke Fidesz bo po današnjem glasovanju članov EPP takoj zamrznjeno za nedoločen čas, je po Twitterju sporočil predsednik stranke EPP Joseph Daul. Zamrznitev pomeni, da se člani Fidesza ne bodo udeleževali strankarskih sestankov, da ne bodo imeli glasovalnih pravic in pravice kandidirati za položaje.

 

Članstvo je zamrznjeno, dokler posebni ocenjevalni odbor ne pripravi poročila o stanju. V tem odboru naj bi bili Herman Van Rompuy, Hans-Gert Poettering in Wolfgang Schüssel.

Evropski poslanec Franc Bogovič, ki je razpravo opisal kot resno in z zelo različnimi stališči, je poudaril, da je te odločitve vesel, ter da so jo sprejeli tako tisti, ki so bili za izključitev Fidesza, kot tisti, ki so Orbana branili. Prevladalo je prepričanje, da je treba najti kompromis, sprejemljiv za vse, je poudaril.

Janez Janša pa je na twitterju zapisal: “Tajno glasovanje na Skupščini o kompromisu (pristop kot leta 2000 ko je avstrijska OVP šla v koalicijo s svobodnjaki), usklajenem med predsedstvom EPP in : 190 ZA, 3 PROTI”

Kot je sicer poročala STA, je največja evropska politična družina, desnosredinska Evropska ljudska stranka (EPP) je danes v Bruslju po dolgi in razgibani razpravi ob strinjanju Fidesza zamrznila njegovo članstvo za nedoločen čas, in sicer do priprave poročila posebnega odbora, ki bo ocenil ravnanje stranke. Časovnega roka za poročilo niso opredelili.

Prvi je novico po Twitterju potrdil predsednik stranke EPP Joseph Daul. Zamrznitev pomeni, da se člani Fidesza ne bodo udeleževali strankarskih sestankov ter da ne bodo imeli glasovalnih pravic in pravice kandidirati za položaje, je pojasnil Daul.

V predlogu predsedstva, ki so ga člani politične skupščine EPP podprli s 190 glasovi za in le tremi proti, piše, da se “predsedstvo EPP in Fidesz strinjata o zamrznitvi članstva Fidesza do poročila ocenjevalnega odbora”.

V tem odboru, ki se ga je neuradno prijelo ime “odbor treh modrecev”, bodo bivši predsednik Evropskega sveta in belgijski premier Herman Van Rompuy, bivši avstrijski kancler Wolfgang Schüssel in bivši predsednik Evropskega parlamenta Hans-Gert Pöttering.

Vseh osem slovenskih članov EPP, ki so se udeležili tajnega glasovanja na politični skupščini EPP, po dva iz SLS in NSi ter štirje iz SDS, je predlog predsedstva podprlo.

Predsednik SDS Janez Janša je po glasovanju poudaril, da gre za podoben kompromis kot pred 19 leti, ko je šla avstrijska ljudska stranka (ÖVP) v koalicijo s Haiderjevimi svobodnjaki in se je ravno tako na predlog te stranke ustanovila skupina, ki je to preučila, ta čas pa se je stranka sama odpovedala pravicam članstva.

Izid glasovanja po Janševih besedah jasno pomeni, da je bila splošna želja znotraj stranke, da se kompromis najde.

Današnji izid po Janševi oceni tudi krepi položaj vodilnega kandidata EPP za volitve Manfreda Webra, sicer vodje politične skupine EPP v Evropskem parlamentu.

Weber je kandidaturo za predsednika Evropske komisije nastopil pod geslom, da smo skupaj močnejši in da je graditelj mostov, danes mu je uspelo zgraditi ta most znotraj največje politične družine in s tem je dokazal, da je mož beseda, je ocenil Janša. Če mu to ne bi uspelo, bi imel velike težave pri nadaljnji kandidaturi, je dodal.

Na vprašanje, kako bo ravnala SDS v primeru izključitve Orbana iz EPP, ki ob današnji zamrznitvi še vedno ni povsem izključena, je Janša odgovoril, da to ni zamrznitev in da se je Fidesz sam prostovoljno odpovedal nekaterim pravicam, ki izhajajo iz članstva, za čas, dokler bo delala omenjena komisija.

“Mi nismo ničesar suspendirali, ampak je skupščina vzela na znanje dogovor med predsedstvom in Fideszom, da se Fidesz odpoveduje glasovalnim pravicam za čas, dokler ta komisija dela,” je dejal predsednik SDS.

Evropski poslanec Franc Bogovič, ki je razpravo opisal kot resno in z zelo različnimi stališči, je poudaril, da je te odločitve vesel, ter da so jo sprejeli tako tisti, ki so bili za izključitev Fidesza, kot tisti, ki so Orbana branili. Prevladalo je prepričanje, da je treba najti kompromis, sprejemljiv za vse, je poudaril.

Z razpletom so zadovoljni tudi v NSi. “Zamrznitev članstva Fidesza je ustrezna rešitev, ki smo jo v NSi vseskozi zagovarjali, namreč krščansko-demokratske vrednote in vladavina prava so tisto, kar EU drži skupaj, zato od tega ne odstopamo. Fidesz ima pa sedaj priložnost, da se ponovno vrne k tem vrednotam,” je povedal član NSi Valentin Hajdinjak.

Na vprašanje, ali verjame, da se bo to dejansko zgodilo, je Hajdinjak odgovoril, da upajo na najboljše. Časovnega roka za poročilo ocenjevalnega odbora po njegovih besedah niso zastavili, si pa v NSi želijo, da bi se to zgodilo čim prej.

Pred skupščino se je kot najverjetnejši možnosti neuradno napovedovalo zamrznitev članstva oziroma začasno izključitev Fidesza iz EPP ali da Orban v primeru, da bi kazalo na zamrznitev ali izključitev, sam izstopi. Današnji izid je tako kompromis.

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine