9.4 C
Ljubljana
ponedeljek, 10 maja, 2021

Komisija za trg vrednostnih papirjev Muska obtožila prevare

Ameriška komisija za trg vrednostnih papirjev je prvega moža Tesle Elona Muska obtožila prevare. Vzrok je njegov avgustovski tvit, v katerem je predlagal umik Teslinih delnic z borze in dodal, da je zagotovil financiranje za odkup. Musk je obtožbo označil za neutemeljeno in napovedal obrambo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kot so v četrtek navedli v komisiji, so bile Muskove navedbe na Twitterju “napačne in zavajajoče”, prvi mož Tesle pa ni o teh načrtih nikoli govoril z vodilnimi v družbi ali potencialnimi kupci delnic. Poudarili so, da je Musk vedel, da za svoje trditve nima trdne podlage. Napoved je močno pretresla trg, saj so nekateri domnevali, da bo do umika z borze dejansko prišlo, so navedli.

Musk, ki je načrte konec avgusta sicer preklical, je v odzivu dejal, da ga je to “neutemeljeno dejanje s strani agencije za trg vrednostnih papirjev močno užalostilo in razočaralo”. “Vedno sem po najboljših močeh ravnal v korist resnice, transparentnosti in vlagateljev. Integriteta je najpomembnejša vrednota v mojem življenju in dejstva bodo pokazala, da nisem glede tega nikdar sprejemal kompromisov,” je poudaril.

Zaupanje v svojega generalnega direktorja so izrazili tudi v Tesli. Kot so zapisali, gojijo “polno zaupanje v Elona, njegovo integriteto in vodenje”. Poteza komisije bi Muskov položaj po ocenah analitikov sicer lahko zamajala, saj bi lahko postopno izgubil zaupanje članov upravnega odbora.

Musk je avgusta dejal, da je zagotovil financiranje za odkup vseh delnic Tesle po ceni 420 dolarjev za delnico. Sredstva naj bi prispeval sklad iz Savdske Arabije. Kasneje je tvitnil še, da sicer ni prepričan, da bo za to idejo dobil dovoljenje večine ostalih delničarjev.

Analitiki so njegove trditve o zagotovljenem financiranju takoj označili za vprašljive, kritični so bili tudi številni člani upravnega odbora Tesle, ki jih je novica presenetila. Mnogi so se vprašali tudi, od kod cena 420 dolarjev.

Komisija za trg vrednostnih papirjev naj bi Muska in druge vodilne v Tesli po poročanju medijev že kmalu po sporni objavi pozvala na zaslišanje, na katerem naj bi pojasnili dogajanje.

Zaradi te in vrste drugih težav v podjetju je svoj odhod doslej napovedalo več zaposlenih, med drugim dva direktorja. Pada tudi cena delnic; na dan objave spornega tvita so izgubile 11 odstotkov vrednosti, po četrtkovi objavi pa okoli deset odstotkov, s čimer so se v primerjavi s ceno pred objavo tvita pocenile za četrtino.

Zadnje novice

Sorodne vsebine