18.5 C
Ljubljana
petek, 24 marca, 2023

Komisarka ZN za človekove pravice obsodila nasilje v Venezueli

Visoka komisarka Združenih narodov za človekove pravice Michelle Bachelet je danes obsodila nasilje na protivladnih protestih v Venezueli in vse strani pozvala k dialogu. Ob tem so s komisariata ZN sporočili, da je bilo ta teden v Venezueli aretiranih 350 ljudi, od tega 320 v sredo, na dan najbolj množičnih protestov.

Bacheletova je ob tem zahtevala neodvisno preiskavo, ali je bilo pri tem uporabljeno prekomerno nasilje, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

“Več kot tri milijone Venezuelcev je pobegnilo iz države, še več milijonov pa jih živi v slabih pogojih,” je še izpostavila nekdanja čilska predsednica. “Kaj se mora še zgoditi, da bo politično vodstvo blaginjo ljudstva postavilo pred svoje interese?” je vprašala.

Po podatkih venezuelskih nevladnih organizacij je bilo na protestih proti predsedniku Nicolasu Maduru v zadnjih dneh ubitih 26 ljudi. Na visokem komisariatu za človekove pravice pa so ob sklicevanju na zanesljive vire povedali, da je bilo ubitih najmanj 20 ljudi, ki so jih v torek in sredo “domnevno ubili pripadniki varnostnih sil ali člani provladnih oboroženih skupin”.

Razmere v Venezueli so se začele zaostrovati, potem ko je predsednik Maduro 10. januarja prisegel za drugi predsedniški mandat. Parlament je pet dni zatem sprejel deklaracijo, v kateri je nov Madurov mandat razglasil za nezakonitega, začeli so se protesti, v sredo pa je v državi na poziv opozicije prišlo do množičnih demonstracij več sto tisoč ljudi.

Na teh protestih se je predsednik parlamenta Juan Guaido razglasil za začasnega predsednika Venezuele. Priznale so ga ZDA in večina držav Latinske Amerike, ob Maduru pa med drugim vztrajajo Bolivija, Mehika, Urugvaj, Rusija, Turčija.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine