14.4 C
Ljubljana
četrtek, 13 maja, 2021

Kljub sankcijam, ki so jih uvedle ZDA, EU z 18 milijoni v podporo iranskemu zasebnemu sektorju

Evropska komisija je danes sprejela podporni program za Iran s posebnim poudarkom na zasebnem sektorju. Danes odobreni prvi sveženj v vrednosti 18 milijonov evrov bo podprl projekte za trajnostni gospodarski in družbeni razvoj v Iranu, vključno z osmimi milijoni evrov za zasebni sektor, so sporočili v Bruslju.

Podpora zasebnemu sektorju vsebuje podporo malim in srednje velikim podjetjem v Iranu z velikim potencialom, razvoj izbranih vrednostnih verig in tehnično pomoč za spodbujanje iranske trgovine. Komisija bo v sklopu danes sprejetega svežnja pomoči zagotovila tudi tehnično pomoč na področju okoljskih izzivov v višini osem milijonov evrov, dva milijona evrov pa bo namenila ukrepom za zmanjšanje posledic v zvezi z zdravili.

Projekti so del obsežnejšega svežnja v višini 50 milijonov evrov za pomoč Iranu pri soočanju z glavnimi gospodarskimi in družbenimi izzivi. Kot poudarjajo v Bruslju, EU s temi ukrepi potrjuje podporo iranskemu prebivalstvu ter mirnemu in trajnostnemu razvoju države.

EU s tovrstno politiko prav tako vztraja pri ohranjanju iranskega jedrskega sporazuma, čeprav so ZDA od njega odstopile in uvedle dvostranske sankcije proti Iranu, s sankcijami pa grozijo tudi vsem tistim, ki bodo nadaljevali poslovanje z Iranom. K praktičnim ukrepom in ne zgolj k dajanju političnih izjav je Evropo prejšnji teden pozval tudi iranski zunanji minister Mohamed Džavad Zarif.

Zadnje novice

Sorodne vsebine