16.4 C
Ljubljana
petek, 18 junija, 2021

Klanje pred železniško postajo v Milanu: Napadalec je zabodel vojaka in kričal “Allahu akbar!”

Dopoldne se je na trgu pred milansko glavno železniško postajo odvijala prava grozljivka, napadalec je namreč v vrat zabodel vojaka, ki pa je izven življenjske nevarnosti in je že pri zavesti. Napadalca so kmalu prijeli carabinieri, ob prijetju pa je kričal “Alahu akbar!” Ta izraz sam po sebi ne izraža globljega pomena in predvsem odraža vero v Alaha oz. islamsko veroizpoved, a je postal spolitiziran s strani nekaterih islamističnih diktatorjev, v zadnjih desetletjih pa ga tako uporabljajo teroristi. Ni sicer prvič, da je prišlo do napada na tem trgu, maja 2017 je napadalec ob prošnji, da pokaže dokumente z nožem napadel policista in dva vojaka, po pritožbi pa je bil obsojen na 5 let in 8 mesecev zaporne kazni, saj naj bi bil v času napada v stanju zmanjšane prištevnosti.

 

Na trgu Duca d’Aosta pred glavno železniško postajo v Milanu se je danes dopoldne odvijala prava grozljivka, malo po 10:45 uri je napadalec v vrat zabodel mimoidočega vojaka. Malo po dogodku so Carabinieri prijeli napadalca, ki je kričal “Alahu akbar!” Kot poroča Milano Today, je vojak star 34 let in je bil takoj po napadu odpeljan v bolnišnico Fatebenefratelli. Ureznine niso globoke, po zadnjih informacijah pa naj bi bil vojak pri zavesti in naj ne bi bil življenjsko ogrožen.

Izraz Alahu akbar, ki sam po sebi ne nosi globljega sporočila, je močno spolitiziran in ga pogosto uporabljajo teroristi
Izraz “Alahu akbar” v dobesednem prevodu pomeni “Alah je velik,” gre pa za manifestacijo vere v Alaha oz. islamske veroizpovedi. Ta izraz muslimani ponavljajo pred začetkom molitve, prav tako pa se uporablja v vsakdanjem življenju. Izraz ima tudi političen pomen, na zastavi Islamske republike Iran je na primer naveden kar 22-krat. Prav tako je bil izraz naveden na iraški zastavi v času Sadama Huseina med prvo zalivsko vojno, bil pa je tudi naslov nacionalne himne Libije v času diktatorja Moamerja Gadafija. Izraz že dalj časa pred napadi uporabljajo teroristi, da tako izkažejo kolektivno pripadnost. Podoben pomen ima za kristjane in jude izraz “Aleluja” ter za kristjane “Hvaljen Jezus”.

Do napada na milanski glavni železniški postaji prišlo že maja 2017
Ni sicer prvič, da je prišlo do napada na milanski glavni železniški postaji, 18. maja 2017 je Tommaso Hosni z nožem napadel dva vojaka in policista, ki so ga prosili, da jim pokaže svoje dokumente. Trenutno je Hosni pridržan, najprej je bil na prvi stopnji obsojen na 7 let zaporne kazni, a so mu po pritožbi kazen znižali na 5 let in 8 mesecev. Psihiatrični pregled je sicer razkril, da naj bi bil Hosni v času napada v stanju zmanjšane prištevnosti.

Rok Krajnc

Zadnje novice

Sorodne vsebine