7.2 C
Ljubljana
petek, 7 maja, 2021

Kitajsko vrhovno sodišče tudi o primerih kršenja intelektualne lastnine

Kitajsko vrhovno sodišče bo od danes v skladu z odločitvijo vlade pristojno tudi za obravnavo primerov kršenja intelektualne lastnine, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Gre za eno ključnih vprašanj v sporu med Kitajsko in ZDA.

Washington in Peking skušata trenutno s pogovori razrešiti trgovinski spor, v okviru katerega sta v minulem letu en drugemu naprtila visoke carine na izvoz blaga v vrednosti več kot 300 milijard dolarjev. 1. decembra sta se predsednika Donald Trump in Xi Jinping dogovorila o 90-dnevnem premirju.

ZDA se že dolgo pritožujejo nad nezadostno zaščito pravic intelektualne lastnine na Kitajskem. Še ena sporna točka so prisilni prenosi tehnologije.

Namestnik kitajskega ministra za pravosodje Luo Dongchuan je minuli konec tedna pojasnil, da bo od začetka 2019 kitajsko vrhovno sodišče začelo obravnavati pritožbe v primerih domnevnega kršenja intelektualne lastnine. Doslej so te pritožbe obravnavala višja sodišča v provincah.

Poteza bo “pomagala preprečiti nekonsistentnost uporabe prava in izboljšala kakovost in učinkovitost sojenj”, je dejal Luo.

Tudi sicer ima Kitajska v načrtu vrsto ukrepov za krepitev zaščite intelektualne lastnine, kot so patenti in blagovne znamke. Tako je v obravnavi predlog zakonodaje, ki bi v primeru kraje intelektualne lastnine žrtvam zagotovil odškodnino. Prav tako naj bi zakonodaja kmalu prepovedala prisilne prenose tehnologije in bolj izenačila položaj tujih in kitajskih podjetij.

Kitajska sodišča so v 2017 obravnavala skupno 213.480 primerov domnevnega kršenja intelektualne lastnine. To je 40 odstotkov več kot v 2016 in enkrat več kot leta 2013.

Zadnje novice

Sorodne vsebine