11.4 C
Ljubljana
četrtek, 22 aprila, 2021

Kitajski predsednik v Rimu za krepitev sodelovanja z Italijo

Kitajski predsednik Xi Jinping se je danes v Rimu sestal z italijanskim kolegom Sergiom Mattarello. Xi se je ob tem zavzel za krepitev sodelovanja med državama na področju gospodarstva, infrastrukture in kulture. Mattarella pa je izpostavil pomen italijanskega prispevka h kitajskemu projektu nove svilne poti.

 

Državi bosta po Xijevih besedah sodelovanje na infrastrukturnem področju okrepili v okviru kitajske pobude En pas, ena pot, ki se ji bo Italija pridružila v soboto. Kitajska v okviru tega 1000 milijard dolarjev vrednega projekta financira izgradnjo pomorskih, železniških in cestnih povezav v Aziji, Afriki in Evropi.

Italijanski predsednik pa je poudaril, da je “italijanski prispevek k novi svilni poti odločilnega pomena”, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. Italija bo sicer prva članica skupine najrazvitejših držav G7, ki se bo pridružila ambicioznemu projektu, zaradi česar njene zahodne zaveznice dvigajo obrvi. V Rimu so zavrnili očitke.

Xi se je medtem zavzel tudi za krepitev sodelovanja na kulturnem področju. “Kitajska in Italija sta dve pomembni državi, ki se zavzemata za mir in razvoj,” je poudaril. Mattarella pa je poudaril, da sta Kitajska in Italija strateški partnerici, ki druga drugi zaupata.

Kitajskega predsednika in njegovo soprogo so sicer v italijanski prestolnici pozdravili tam živeči Kitajci. Na protestih proti Xijevemu obisku pa so se zbrali predstavniki tibetanskih organizacij. Ob njegovem obisku v Rimu vladajo poostreni varnostni ukrepi. Tam je nameščenih dodatnih 1000 policistov.

Obisk v Italiji bo Xi zaključil v soboto, nakar se bo odpravil še v Monako in Francijo.

Zadnje novice

Sorodne vsebine