11.5 C
Ljubljana
nedelja, 29 maja, 2022

Kitajska zaradi vojaških sankcij na zagovor poklicala ameriškega veleposlanika

Kitajske oblasti so danes na zagovor poklicale ameriškega veleposlanika Terryja Branstada. Razlog so sankcije, ki so jih ZDA uvedle proti kitajskemu vladnemu oddelku za razvoj opreme (EDD) in proti direktorju Liju Shangfu, ker je posloval z ruskim podjetjem Rosoboronexport, ki izvaža orožje, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Kitajska je leta 2017 kupila lovska letala Su-35, letos pa opremo za rakete zemlja-zrak S-400. Ameriški predsednik Donald Trump je zaradi tega proti pristojnemu vladnemu oddelku uvedel sankcije, kar je Kitajsko še dodatno prepričalo tudi v odpoved za prihodnji teden načrtovanih trgovinskih pogajanj z ZDA.

Iz Pekinga so danes sporočili, da je to prvi primer uvedbe tovrstnih sankcij ZDA proti tretji državi zaradi poslovanja z Rusijo, kar po njihovem mnenju jasno kaže na pripravljenost Trumpove administracije tvegati odnose z drugimi državami za nasprotovanje Moskvi.

Slednja je nasprotovanje sankcijam proti EDD izrazila že v petek in jih označila za nepošteno metodo za izrinjanje Rusije z globalnega orožarskega trga.

Sorodne vsebine