14.5 C
Ljubljana
sobota, 28 maja, 2022

Kitajska zaradi novih carin odpovedala trgovinska pogajanja z ZDA

Kitajska je po poročanju Wall Street Journala odpovedala trgovinska pogajanja z ZDA, ki naj bi prihodnji teden potekala v Washingtonu. Razlog je odločitev ameriškega predsednika Donalda Trumpa, ki je v torek naznanil uvedbo novih carin na 200 milijard dolarjev vreden uvoz kitajskega blaga. Peking je z odpovedjo pogajanj zagrozil že v ponedeljek.

Podpredsednik kitajske vlade Liu He naj bi prihodnji teden na povabilo ameriškega finančnega ministra Stevena Mnuchina z delegacijo odpotoval v Washington. Na srečanju naj bi razpravljali o možnostih za umiritev trgovinskega spora, ki je izbruhnil julija po Trumpovi uvedbi prvih dodatnih carin na kitajsko blago.

Potem ko je ameriški predsednik v torek naznanil uvedbo novega paketa carin, so si po navedbah Wall Street Journala, ki se sklicuje na neimenovane vire, v Pekingu premislili. Ne želijo se namreč pogajati pod pritiskom groženj, ne izključujejo pa možnosti pogajanj prihodnji mesec, če bi se ameriška retorika umirila, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Kitajska je že v ponedeljek zagrozila z odpovedjo pogajanj v primeru uvedbe novih carin. Po poročanju Wall Street Journala so napovedali, da se ne bodo “pogajali s pištolo, naperjeno v glavo”, obenem pa naj bi razmišljali o prepovedi izvoza delov in sestavin, ki jih nujno potrebujejo ameriška podjetja.

Peking so v četrtek še dodatno razburile ameriške sankcije proti kitajskemu vladnemu oddelku za razvoj opreme (EDD) in njegovemu direktorju Liju Shangfu, ker je posloval z ruskim podjetjem Rosoboronexport, ki izvaža orožje. Kitajska je leta 2017 kupila lovska letala Su-35, letos pa opremo za rakete zemlja-zrak S-400.

Trump je trgovinski spor zanetil tudi z EU, ko je 1. junija uvedel 25-odstotne carine na uvoz jekla in 10-odstotne carine na uvoz aluminija iz EU, Kanade in Mehike. Strani se zdaj pogajata o ukrepih za zmanjševanje carin v smeri ničelne stopnje, rešitev pa je po najnovejših navedbah ameriške gospodarske zbornice (AmCham) v Nemčiji dosegljiva.

Predstavniki zbornice so se v Washingtonu namreč sestali z ameriškim gospodarskim ministrom Wilburjem Rossom in po besedah predsednika zbornice Franka Sportolarija prejeli pozitivne signale. “Dobil sem vtis, da ima EU nekaj mesecev časa za pogajanja. Hkrati ocenjujem tudi, da pa so ZDA trdno odločene glede novih carin na kitajsko blago,” je za dpa dejal Sportolari.

Sorodne vsebine