11.8 C
Ljubljana
sobota, 20 aprila, 2024

Kitajska dovolila uvoz ameriškega riža

Kitajska, z naskokom največja pridelovalka riža na svetu, je prižgala zeleno luč za uvoz riža iz ZDA, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Gre za nov korak Pekinga za zmanjšanje napetosti med velesilama pred načrtovanim novim krogom trgovinskih pogovorov v začetku novega leta.

Zelena luč kitajske carinske uprave za uvoz ameriškega riža prihaja več kot leto dni in pol po tistem, ko so se Kitajska in ZDA dogovorile o fitosanitarnem protokolu za uvoz riža.

Na Kitajsko bodo lahko namreč uvozili le riž, ki bo prestal stroge inšpekcijske preglede in fitosanitarne standarde v obeh državah.

Odločitev kitajskih oblasti je sicer bolj simbolična v luči slab mesec starega trgovinskega premierja med največjima svetovnima gospodarstvoma.

Kitajska je namreč z naskokom največja pridelovalka riža na svetu, kolikor toliko blizu ji je še Indija, sledijo pa Indonezija, Bangladeš, Vietnam in nekatere druge države Jugovzhodne Azije. ZDA, kjer pridelava riža poteka na jugu države, so šele nekaj nižje od 10. mesta, pridelane količine pa predstavljajo le majhen delež kitajske pridelave.

O 90-dnevnem trgovinskem premirju brez uvajanja novih carin sta se v začetku meseca ob robu vrha skupine G20 v Buenos Airesu dogovorila ameriški predsednik Donald Trump in njegov kitajski kolega Xi Jinping. Državi se vmes pogajata okrog trgovinskih in drugih perečih gospodarskih vprašanj v iskanju trajnih rešitev. Do izteka premirja naj ZDA ne bi uvajale novih protekcionističnih ukrepov na kitajski uvoz.

Kitajska je v času premirja že kupila okrog 500.000 ton ameriške soje za okoli 180 milijonov dolarjev, kar je bil prvi nakup po prenehanju nakupov v odzivu na ameriške carine na del kitajskega uvoza. Obenem so v Pekingu napovedali tudi, da bodo z novim letom odpravili dodatne 25-odstotne carine na vozila iz ZDA, Kitajska pa tudi v splošnem znižuje uvozne carine na nekatere ostale vrste blaga.

Naslednji trgovinski pogovori med ZDA in Kitajsko so sicer napovedani v drugem tednu januarja v Pekingu.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine