0.7 C
Ljubljana
sreda, 14 aprila, 2021

Kitajska do leta 2035 načrtuje podvojitev števila letališč

Kitajska, ki je imela konec letošnjega oktobra 234 potniških letališč, načrtuje do leta 2035 zgraditi še 216 tovrstnih objektov, je pred dnevi po poročanju medijev objavila kitajska uprava za civilno letalstvo. S tem naj bi azijska velesila presegla število letališč v ZDA in postala največji letalski trg na svetu.

Ob koncu leta 2035 naj bi bilo tako na Kitajskem 450 letališč, povpraševanje po potovanjih z letali pa naj bi v drugem največjem nacionalnem gospodarstvu na svetu doseglo približno četrtino svetovnega in preseglo povpraševanje v ZDA.

Razvojno poročilo kitajske uprave za civilno letalstvo poleg skoraj podvojitve števila letališč v državi napoveduje tudi gradnjo več velikih supermodernih letalskih vozlišč. Ti naj bi zrasli v delti reke Jangce, na širšem območju Pekinga oziroma v urbani regiji Jingjinji, na gospodarsko-finančno zelo pomembnem območju velemest Guangodng, Hongkong in Macau na jugu države ter v mestnih aglomeracijah Chongqing in Chengdu v osrednjem delu države.

Pristojni za civilno letalstvo v državi ugotavljajo, da so se letališke in letalske storitve v zadnjih letih sicer občutno izboljšale, a letališča povsod še vedno ne ustrezajo najvišjim mednarodnim standardom, predvsem pa obstajajo precejšnje razlike med posameznimi deli države.

Kitajska letališča so lani skupno zabeležila okoli 552 milijonov letov, do leta 2020 naj bi se ta številka zvišala na 720 milijonov.

Zadnje novice

Sorodne vsebine