10.8 C
Ljubljana
sobota, 15 junija, 2024

Karikaturista Knighta, ki je Sereno Williams upodobil kot črnko (?!), obtožili rasizma in »vizualnega imperializma«

Mark Knight, eden najboljših karikaturistov sodobnosti, se je znašel na udaru levičarskih medijev (od CNN do Guardiana), ker je sicer odlično igralko tenisa Sereno Williams upodobil tako, kot je – kot črnko s poudarjenimi ustnicami. Rebecca Wanzo je za spletno stran CNN (ja, uganili ste, ona je izredna profesorica za raziskave žensk, spola in spolnosti na univerzi Washington v St. Louisu) zapisala, da je karikatura »vizualni imperializem«.

In kako si je Williamsova sploh zaslužila, da jo je izvrstni Knight upodobil v karikaturi? V finalu Odprtega prvenstva ZDA v tenisu je Naomi Osaka zdržala pritisk 23 tisoč glasnih gledalcev in premagala Sereno Williams. Ta je v drugem nizu izgubila živce, prejela tri opomine, pri izidu 4:3 za Osako pa je dobila celo kazen ene igre. Povedano drugače: ni znala prenesti poraza. Po dvoboju je začela sodnika obtoževati seksizma, češ da jo je kaznoval samo zato, ker je ženska. Čeprav nikomur ni bilo jasno, kaj je s tem mislila, saj je šlo za ženski finale in tudi Naomi Osaka je ženska.

Kakorkoli. Mark Knight jo je v karikaturi za melbournski Herald Sun upodobil, kako skače po loparju, narisal jo je temnopolto in s poudarjenimi ustnicami, kar je sicer večinska telesna značilnost črncev. Po novem je namreč politično korektno, da se temnopolte riše, kot bi dejala omenjena Wanzova, po »evropskih standardih lepote«. Knight pa je potem, ko so ga obtožili rasizma, izjavil, da je svet povsem ponorel.

Bralci, presodite, ali je karikatura res rasistična.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine