0.7 C
Ljubljana
sreda, 14 aprila, 2021

Kapitulacija Španije? Mošeja v Sevilji 700 let po rekonkvisti

Sevilja, mesto z globoko krščansko tradicijo, bo imela prvo mošejo po 700 letih, poroča spletni portal Defend Europa. To južno špansko mesto ima zanimivo zgodovino s pomembnimi in resnimi dogodki. Toda ta dogodek je za večino Špancev in večino medijev ostal neopažen. Morda je v očeh Seviljčanov le del »nedolžne« igre, ki se imenuje multikulturalizem.

 

Pred devetimi leti so poskušali zgraditi mošejo v bližini Sevilije v San Jerónimo, toda odgovor je bil nedvoumen: NE! Seveda je bil protest označen za islamofobičnega, ksenofobnega in bil okarakteriziran še z drugimi podobnim besedami s seznama levičarjev, ki napadajo patriotizem.

Toda zdaj je drugače.
Na sceni te politične igre je moški, imenovan Kanoute, nekdanji nogometaš FC Sevilla, ki je ponudil 300 000 evrov za izgradnjo mošeje.

V državi, kot je Španija, kjer je muslimansko prebivalstvo doseglo 4% in še naprej narašča pod socialistično vlado, bo odprtje dozdevno nepomembne mošeje, odprlo apetite, da bi jih zgradili še veliko več. Takšen trend je bilo opaziti tudi v Barceloni.

S kapitulacijo še enega mesta v Španiji, so njene evropske korenine ogrožene. Napade na špansko kulturo je opaziti vsak dan.

Ferdinand III. Kastiljski, ki je mesto ponovno osvojil leta 1200, je nekoč rekel: »Tega mesta nisem osvobodil muslimanske nadvlade zato, da bi tukaj ostalo na stotine Mavrov, ki bi tu izvajali svoje verske obrede!« So Španci pozabili njegove besede ali pa je duh rekonkviste danes vendarle še živ?

 

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine