3.7 C
Ljubljana
torek, 13 aprila, 2021

Kanada začela postopek za izročitev direktorice Huaweija ZDA, kjer je obtožena kršenja sankcij proti Iranu

Kanadska vlada je v petek formalno odobrila začetek procesa izročitve direktorice kitajskega tehnološkega velikana Huawei Meng Wanzhou ZDA, kjer je obtožena kršenja sankcij proti Iranu z namernim zavajanjem bank o dejanskih poslih podjetja v Iranu.

 

Kanadska vlada je v petek sklenila, da ima dovolj dokaznega materiala za predstavitev na sodišču za odločbo o izročitvi. Vlada ob tem poudarja, da ne gre za to, ali je Meng Wanzhou, ki je finančna direktorica Huaweija in hčerka njegovega ustanovitelja Rena Zhengfeija, česa kriva. Vlada je le ugotovila, da je zahteva ZDA za izročitev v skladu s predpisi in zakoni.

Direktorico so Kanadčani v skladu z nalogom ZDA aretirali na letališču v Vancouvru decembra lani ter jo zaprli. Sodišče jo je izpustilo na prostost pod nadzorom in z omejitvijo gibanja. Primer je ohladil diplomatske odnose med Kitajsko in Kanado ter sprožil povračilne ukrepe Pekinga. Kitajska je začela zapirati Kanadčane.

ZDA zatrjujejo, da primer Mengove ni povezan s trgovinskimi pogajanji, ki potekajo med državama, vendar je predsednik Donald Trump nekajkrat namignil, da bi se dalo kaj urediti, če bodo pogajanja ugodna.

Odvetnik Mengove David Martin je izrazil razočaranje nad odločitvijo vlade oziroma pravosodnega ministrstva Kanade ter dejal, da gre za obtožbe ZDA, ki so povsem politične narave. Martin je v sporočilu za javnost omenil Trumpove namige, da bo posredoval v primeru, če bo to ugodno za trgovinski dogovor med državama.

Zadnje novice

Sorodne vsebine