3.8 C
Ljubljana
torek, 13 aprila, 2021

Kaj se dogaja na meji med ZDA in Mehiko? Predsednik ZDA Trump je zaradi krize na tem območju razglasil izredne razmere

Ameriški predsednik Donald Trump je zaradi po njegovih besedah katastrofalnih razmer na južni meji z Mehiko razglasil izredne razmere na meji. Napovedal je tudi podpis dogovora o proračunu, ki odpravlja nevarnost novega zaprtja vlade do konca septembra.

 

Trenutno še ni povsem jasno, kaj natančno razglasitev izrednih razmer na meji z Mehiko pomeni, razen tega da bo Trump skušal zaobiti ustavni proces, po katerem o proračunski porabi odloča kongres, in najti denar za zid na meji iz neke druge proračunske porabe, ki je bila že potrjena. Najverjetneje namerava denar vzeti vojski, saj se je pohvalil, da ji je dal doslej največ denarja v zgodovini in ga ima nekje nekaj viška.

“Šel bom nazaj v Belo hišo in podpisal papirje. Potem nas bodo tožili. Tožili nas bodo v 9. okrožju, čeprav ne bi smeli. Dobili bomo slabo sodbo, potem bomo spet dobili slabo sodbo. Nato bomo šli na vrhovno sodišče, kjer nas bodo, upam, pošteno obravnavali in bomo zmagali, kot smo zmagali glede prepovedi,” je posledice svoje odločitve v izjavi pred Belo hišo pojasnil Trump.

Predsednik pričakuje vlaganje tožb proti njegovi razglasitvi izrednih razmer tam, kjer so sodišča bolj liberalna, na primer v Kaliforniji, kjer bo njegova pritožba na poraz na prvi stopnji oziroma sodna blokada ukaza šla pred prizivno sodišče v San Franciscu, kjer spet pričakuje poraz. Nato Trump pričakuje zmago na vrhovnem sodišču, kamor je imenoval dva konservativna sodnika. Pričakuje podoben razplet kot v primeru njegove prepovedi vstopa muslimanom v ZDA.

Njegovi kritiki ga medtem obtožujejo, da krši ustavo, pozivi za uvedbo postopka odstavitve oziroma impeachmenta pa se krepijo.

Po napovedi podpisa okrog 330 milijard dolarjev vrednega proračuna za vladne agencije in izrednega stanja se je Trump zapletel v verbalni dvoboj z dopisniki v Beli hiši, ki so ga opozarjali na drugačno realnost kot tisto, ki jo je opisoval.

V skladu s Trumpovo napovedjo se bodo sedaj začele tožbe od zahodne do vzhodne obale ZDA. Tožile bodo organizacije, pravosodni ministri in morda tudi kongresni demokrati. Pravosodno ministrstvo ZDA je Trumpa na to že opozorilo.

“Edina kriza na južni meji je tista kriza, ki jo ustvarja predsednik ZDA,” je izjavil pravosodni minister Kalifornije Xavier Becerra. “Ločevanje družin, zapiranje otrok, zavračanje prosilcev za azil in še več.”

Trumpovi odvetniki naj bi mu svetovali, da lahko najde denar za zid na druge načine, vendar pa je predsednik to zavrnil v strahu, da bo pred svojo bazo izpadel šibak.

Zadnje novice

Sorodne vsebine