18.4 C
Ljubljana
četrtek, 28 septembra, 2023

Kaj je nedavno umrli zaslužni papež Benedikt XVI. v resnici izjavil o Medžugorju

Piše: Blagovest.si

»Papež Benedikt XVI. je Medžugorje razglasil za “prevaro” in vernike znova pozval, naj v kraj ne romajo,« je petega septembra 2008 poročal časopis Dnevnik, sklicujoč se na tuje medije.

Izjava naj bi bila povezana z dejstvom, da je bil nekdanji frančiškan hercegovske province Tomislav Vlašić, ki je v začetnem obdobju prikazovanja deloval v Medžugorju, kaznovan z izključitvijo iz frančiškanskega reda ter iz duhovniškega stanu. Že zdavnaj naj bi z eno od nekdanjih redovnic imel otroka, prav tako naj bi se tudi glede verskega nauka razšel s Cerkvijo, leta 2018 naj bi ustanovil celo lastno versko skupnost. Vendar je zanesljive informacije o njem zelo težko najti, navedena dejstva pa so bila najmočnejši argument tistim, ki so dogajanje v Medžugorju razglašali za prevaro. Že leta 1987 naj bi v svoje versko učenje vmešaval ezoteriko in se nato tudi razšel s hercegovsko frančiškansko provinco.

Vlašić kot izgovor?

Kongregacija za verski nauk je leta 2008 Vlašića obvestila, da je v preiskavi “zaradi širjenja dvomljive doktrine, manipulacije z vestjo, sumljivega misticizma, neposlušnosti zakonito izdanim ukazom” in obtožb spolnih zlorab in mu izdala ukaz, naj biva v frančiškanskem samostanu v Lombardiji, hodi na tečaj teološke in duhovne formacije, prav tako ne sme imeti stikov z združenjem »Kraljica miru« (ki ga je sam ustanovil), ne sme se vpletati v pravne pogodbe ali administrativna dejanja, niti ne sme pridigati, izvajati duhovnega vodstva, dajati javne izjave, spovedovati. Kongregacija je maja 2008 obvestila tedanjega mostarskega škofa Ratka Perića, da je bil Vlašić kaznovan z interdiktom. Tomislava Vlašića je kasneje laiziral papež Benedikt XVI. Iz tega so mediji sklepali, da je bil omenjeni papež zelo nenaklonjen Medžugorju. Vendar so podobno trdili tudi za sedanjega papeža Frančiška na podlagi nekaterih izjav, češ da Marija ni »poštarica«. Za Benedikta pa mediji navajajo, da je že v času, ko je vodil kongregacijo za nauk vere, ves čas smatral medžugorski fenomen za hudo prevaro.

Več si lahko preberete TUKAJ.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine