1.1 C
Ljubljana
nedelja, 10 decembra, 2023

Južnoameriške države, kjer vladajo levičarji, večinoma naklonjene Palestini

Piše: A. S.

Brazilski levičarski predsednik Luiz Inacio Lula da Silva je nedavno v brazilski predsedniški palači sprejel Rogerja Watersa, sicer ustanovitelja glasbene skupine Pink Floyd, ki pa je tudi oster kritik Izraela in podpornik Palestine. Ob tem je bila v izjavi za javnost poudarjena izjava brazilskega predsednika, da je pomembno, da »umetnik, ki ima takšen javni vpliv ohrani svojo politično zavest in izraža svoja prepričanja«.  

Ker je Waters v preteklosti kritiziral Izrael in ga obtoževal za kolonizacijo, obenem pa je član gibanja BDS (Bojkot-Dezinvesticije-Sankcije), ki je uperjeno proti Izraelu, si mnogi Luline besede razlagajo kot izražanje predsednikovega stališča do trenutnega spopada na Bližnjem vzhodu. Brazilski predsednik naj bi s sprejemom Watersa namreč poslal jasno sporočilo svetu.

V Južni Ameriki se s kritiko Zahoda in »zahodne civilizacije« sicer lahko hitro nabirajo politične točke, tamkajšnji prebivalci pa naj bi v luči njihove zgodovine in evropske kolonizacije predvsem iz strani Španije in Portugalske bili nagnjeni k podpori Palestincem, saj njihovo situacijo projektirajo nase.

Brazilija je sicer ena glavnih članic skupine držav BRICS, ki vključuje poleg Brazilije še Rusijo, Indijo, Kitajsko in Južno Afriko. Naslednje leto pa naj bi se skupini pridružile tudi Iran, Savdska Arabija, Združeni Emirati, Egipt, Etiopija in Argentina. Brazilija trenutno predseduje Varnostnem svetu ZN in ima lahko tako precejšenji vpliv na resolucije.

Tudi sam Lula je bil nedavno kritičen do Izraela, ko je dejal, da ni treba zaradi terorističnega napada Hamasa Izraelu pobijati nedolžnih ljudi. Kot tudi drugje, tudi v Južni Ameriki med levičarji prevladuje mnenje, da je Izrael glavni agresor v trenutnih spopadih. Države kot so Kuba, Venezuela in Nikaragva pa podpirajo Hamas in Hezbolah. Čile, Kolumbija in Bolivija so prav tako uperjene proti Izraelu. Bolivija je celo najavila prekinitev diplomatskih stikov z judovsko državo.

Južnoameriške levičarske gverilske skupine so bile prav tako vedno zelo povezane z raznimi arabskimi terorističnimi organizacijami. Največja palestinska skupnost v Južni Ameriki se sicer nahaja v Čilu, zaradi česar tudi predsednik te države Gabriel Borić domnevno noče biti kritičen do Hamasa, do katerega je kritičen v regiji le salvadorski predsednik Najib Bukele, ki tudi sam prihaja iz Bližnjega vzhoda in je hamasovce označil za »divje živali«, ki ne predstavljajo palestinskega naroda.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine