11.8 C
Ljubljana
petek, 14 maja, 2021

Južna Koreja ne bo več delila vojaških obveščevalnih informacij z Japonsko

Južna Koreja ne bo več delila vojaških obveščevalnih informacij z Japonsko, so danes odločili v Seulu. Sodelovanje sta državi vzpostavili z namenom delitve informacij o severnokorejskih jedrskih in raketnih dejavnostih, a se je to začelo že lani krhati.

 

Vzrok za to je bila sodba južnokorejskega vrhovnega sodišča, ki je oktobra lani japonskim podjetjem naložilo izplačilo odškodnin žrtvam prisilnega dela v času japonske kolonialne vladavine na Korejskem polotoku med letoma 1910 in 1945, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Zaradi te sodbe je med državama nastal trgovinski spor. V Seulu so danes sporočili, da so se od obveščevalnega pakta s Tokiom odločili odstopiti zaradi nedavnih trgovinskih omejitev s strani Japonske.

Japonski zunanji minister Taro Kono je izrazil obžalovanje ob odločitvi Seula. “Odločitev južnokorejske vlade o prekinitvi pakta je popolnoma napačna presoja trenutnega regionalnega varnostnega okolja in je obžalovanja vredna,” je v sporočilu za javnost poudaril Kono.

Vlada v Tokiu je julija uvedla omejitve za materiale, namenjene v Južno Korejo, ki se uporabljajo v proizvodnji polprevodnikov in pametnih telefonov. V začetku avgusta je nato potrdila še načrte, po katerih bodo Južno Korejo odstranili s seznama zaupanja vrednih trgovinskih partnerjev.

V Seulu so v odgovor že predstavili lastne načrte o znižanju trgovinskega statusa Japonske.

Zadnje novice

Sorodne vsebine