14.6 C
Ljubljana
sreda, 21 aprila, 2021

Junckerju bodo zaradi proceduralnih zapletov nekoliko podaljšali mandat, nova sestava Evropske komisije bo z delom začela z začetkom decembra

Evropski parlament o novi Evropski komisiji pod vodstvom Ursule von der Leyen ne more več glasovati prihodnji teden, tako da ta ne bo začela delati 1. novembra, kot je bilo predvideno. Parlament bi o novi komisiji lahko glasoval na prvem ali drugem plenarnem zasedanju novembra, a na potezi je von der Leynova, pravijo parlamentarni viri.

 

Parlament je proces imenovanja nove komisije pripravljen nadaljevati, takoj ko bo von der Leynova imela nove kandidate iz Francije, Romunije in Madžarske. Glasujejo lahko na plenarnem zasedanju 13. in 14. novembra v Bruslju ali na plenarnem zasedanju od 25. do 28. novembra v Strasbourgu, a na potezi je von der Leynova, so povedali viri po današnjem sestanku konference predsednikov.

Na Twitterju se je odzval tudi tiskovni predstavnik Evropskega parlamenta Jaume Duch in izrazil pričakovanje Evropskega parlamenta, da bo nova Evropska komisija začela z delom z enomesečno zamudo. “Parlament je pripravljen, da pravočasno glasuje, tako da bi nova komisija začela z delom 1. decembra,” je tvitnil Duch in tudi pozval k čimprejšnjemu imenovanju novih treh kandidatov za evropske komisarje.

Glasovanje o novi komisiji je bilo predvideno prihodnjo sredo, vendar tega po neuradnih navedbah tehnično ni več mogoče izvesti. Trenutno ni niti novih imen iz Pariza, Bukarešte in Budimpešte. Ko bo nove kandidate potrdila von der Leynova, jih mora preveriti parlamentarni odbor za pravne zadeve, nato morajo odgovoriti na pisna vprašanja, potem morajo opraviti zaslišanje.

Nova komisija naj bi začela delati 1. novembra, vendar je padec francoske komisarske kandidatke Sylvie Goulard na izpitu v Evropskem parlamentu minuli teden vse postavil na glavo. Prav tako v Bruslju še čakajo na nova kandidata Romunije in Madžarske, potem ko je parlament prvotna kandidata, Laszla Trocsanyija in Rovano Plumb, zaradi navzkrižja interesov zavrnil že pred zaslišanji.

Von der Leynova pričakuje od vseh treh držav dva kandidata – žensko in moškega. Francoski predsednik Emmanuel Macron je napovedal, da bo francosko kandidatko ali kandidata predlagal po vrhu unije, ki bo ta konec tedna v Bruslju. Še nekaj časa bo treba po neuradnih napovedih počakati na kandidatko ali kandidata Romunije, kjer je pred dnevi padla vlada.

Tako predsednik parlamenta David Sassoli kot nekateri drugi evropski politiki, med njimi bodoči visoki zunanjepolitični predstavnik unije, sedaj še španski zunanji minister Josep Borrell, so v minulih dneh že nakazali, da pričakujejo začetek dela nove komisije s 1. decembrom.

To ne bo prvič, da bo komisija nov petletni mandat začela z zamudo. Z zamikom sta na primer začeli delati obe komisiji pod vodstvom Portugalca Joseja Manuela Barrosa, leta 2004 zaradi zapletov ob imenovanju s tritedensko zamudo, leta 2009 pa zaradi zamud z uveljavitvijo lizbonske pogodbe februarja, namesto novembra.

V vmesnem času je stara komisarska ekipa opravljala tekoče posle. Tako bo tudi sedaj z ekipo Luksemburžana Jean-Clauda Junckerja. V Bruslju zatrjujejo, da bo Evropa delovala naprej tudi po 1. novembru, ne glede na to, kdo bo sedel v palači Berlaymont, sedežu komisije v Bruslju.

Zadnje novice

Sorodne vsebine