17.9 C
Ljubljana
petek, 17 septembra, 2021

Julija Skripal zavrača pomoč Rusije

Julija Skripal, hči nekdanjega dvojnega agenta Sergeja Skripala, ki je bila marca skupaj z očetom zastrupljena z živčnim strupom, je v sredo zvečer prek policije sporočila, da za zdaj zavrača pomoč ruskega veleposlaništva v Londonu. To je že izrazilo dvom, da gre resnično za sporočilo Julije Skripal in dodalo, da je izjava sprožila nova vprašanja.

Julija Skripal, ki so jo v ponedeljek odpustili iz bolnišnice, je v sporočilu še poudarila, da je za zdaj še prešibka za intervju za medije. Sporočila je tudi, da je njen oče “še vedno hudo bolan”, poročajo tuje tiskovne agencije.

Priznala je tudi, da je njeno življenje zdaj povsem drugačno kot pred mesecem dni. 33-letnica, ki so jo iz bolnišnice odpeljali na varno, je pojasnila, da ima na voljo posebej izurjene policiste, ki ji pomagajo poskrbeti zase ter ji pojasnjujejo vse v zvezi s preiskavami.

Dejala je še, da noče stikov s sestrično Viktorijo Skripal v Rusiji. “Njeno mnenje in izjave niso moje in ne mojega očeta,” je poudarila.

“Imam dostop do prijateljev in družine in obvestili so me o kontaktih na ruskem veleposlaništvu, ki so prijazno ponudili kakršno koli pomoč,” je še sporočila. “Trenutno ne želim njihovih uslug, a če si premislim, vem, kako stopiti v stik z njimi,” je dodala.

Na ruskem veleposlaništvu dvomijo, da gre resnično za sporočilo Julije Skripal. Kot so poudarili v odzivu, izjava “samo krepi sum, da gre za prisilno izolacijo ruske državljanke”. Britanske oblasti pa so pozvali, naj priskrbi otipljive dokaze, da Julija Skripal ni prikrajšana za svobodo. Objava sporočila prek policije poraja več vprašanj kot daje odgovorov, še menijo.

Oče in hči sta pristala v bolnišnici, potem ko sta bila 4. marca v mestu Salisbury izpostavljena kemičnemu strupu novičok. Nezavestna so ju našli na klopi nakupovalnega središča. Britanska vlada je za zastrupitev okrivila Rusijo, a Moskva zanika vsakršno vpletenost. Primer je sprožil hudo diplomatsko krizo in izgon številnih ruskih diplomatov iz zahodnih zaveznic Velike Britanije ter enake povračilne ukrepe Rusije.

Zadnje novice

Sorodne vsebine