3 C
Ljubljana
sreda, 6 decembra, 2023

Jordanske letalske sile preko zraka dostavile humanitarno pomoč Gazi, iranski predsednik pa razglaša, da »sionistični režim« ob pomoči ZDA izvaja genocid nad Palestinci

Piše: C. R. 

Mediji poročajo, da so jordanske letalske sile davi v oblegani Gazi odvrgle medicinsko pomoč za tamkajšnjo jordansko terensko bolnišnico, je danes sporočil jordanski kralj Abdulah II. Šlo naj bi za prvo dostavo humanitarne pomoči tej oblegani palestinski enklavi po zraku, saj je pomoč doslej prispela le preko mejnega prehoda Rafa.

“Naše letalske sile so opolnoči iz zraka odvrgle nujno medicinsko pomoč jordanski terenski bolnišnici v Gazi. To je naša dolžnost, da pomagamo našim bratom in sestram, ranjenim v vojni v Gazi,” je jordanski kralj zapisal na omrežju X. Vir iz jordanskih oboroženih sil je nato pojasnil, da so pomoč v Gazo spustili s padali. Dodal je, da so operacijo izvedli zaradi pomanjkanja zalog v bolnišnici, kar pa je po njegovem mnenju posledica zamud pri dostavi pomoči prek mejnega prehoda Rafa, poroča španska tiskovna agencija EFE.

Izraelci niso blokirali pomoči

Zakaj je ta dogodek pomemben? Jordanske letalske sile tega niso mogle storiti brez privolitve Izraela, saj je šlo za polet vojaških letal čez ozemlje Izraela. Jordanija sicer obsega t. i. vzhodni breg reke Jordan v zgodovinski Sveti deželi. Tudi Izrael je dobavo pomoči potrdil. “Čez noč je jordansko letalo v koordinaciji z izraelsko vojsko v jordansko bolnišnico na območju Gaze odvrglo medicinsko opremo in hrano. Zdravstveno osebje bo opremo uporabilo za bolnike,” je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočila izraelska vojska.

To dejstvo seveda postavi na laž propagando, ki se širi v nekaterih svetovnih in tudi slovenskih medijih, češ da želi Izrael povsem izčrpati civiliste v Gazi. Če bi bilo res tako, potem takšne akcije Izrael ne bi dovolil. Vprašanje pa je seveda, kdo sploh dobi humanitarno pomoč.

Umazana vloga Irana

Povsem drugačno zgodbo pa širi vodstvo Irana. Iranski predsednik Ebrahim Raisi je danes obtožil ZDA, da spodbujajo Izrael k “ubijanju in izvajanju krutih dejanj” proti Palestincem na območju Gaze. Po srečanju z iraškim premierjem Mohamedom Šijo al Sudanijem v Teheranu je Raisi ponovno pozval k takojšnji prekinitvi ognja v Gazi, češ da se mora bombardiranje Gaze čim prej ustaviti, treba je nemudoma razglasiti premirje in zagotoviti pomoč ljudem, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Pri tem pa ni pozabil obsoditi Izraela: »Ti grozljivi zločini proti človeštvu so genocid, ki ga izvaja sionistični režim s podporo ZDA in nekaterih evropskih držav. Ameriška pomoč sionistični režim spodbuja k ubijanju in krutim dejanjem proti palestinskemu ljudstvu. Navedbe Američanov, da želijo pomagati Gazi, so lažna obljuba, ki ni v skladu z njihovimi dejanji.«

Vodstvo islamske republike Iran je sicer že vse od nasilnega prevzema oblasti leta 1979 večkrat uporabljalo sovražno retoriko proti Izraelu, pojavljale so se tudi grožnje z uporabo jedrskega orožja. Z Iranom je sicer povezana teroristična skupna Hezbolah, ki Izrael napada s severne strani, iz Libanona.

Ob tem velja spomniti, da se je ameriški državni sekretar Anthony Bliken le dan prej mudil v Bagdadu na srečanju z Sudanijem. Blinken je na srečanju s Sudanijem poudaril, da so napadi ali grožnje milic, povezanih z Iranom, popolnoma nesprejemljivi, je poročala AFP. Ob tem velja spomniti, da sta bila Irak in Iran v osemdesetih letih prejšnjega stoletja v vojni, pri čemer so muslimani iz obeh držav pozivali k džihadu. Iran naj bi bil sedaj odgovoren za napade na ameriške vojaške baze v Iraku in v Siriji.

Je pa po medijih zaokrožila tudi novica o napadu 16-letnega Palestinca na pripadnike izraelskih varnostnih sil, saj je do smrti zabodel 20-letno policistko, njenega enako starega kolega pa je poškodoval. Zgodilo se na območju vzhodnega Jeruzalema. Policija je 16-letnega napadalca ustrelila in ubila, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Šlo je sicer za pripadnike izraelske obmejne varnostne službe, napadalec pa je bil iz soseske Isavija v vzhodnem Jeruzalemu. Incident se je sicer zgodil pri Herodovih vratih, enih od sedmih odprtih vrat starega Jeruzalema. V zadnjem mesecu so zabeležili več podobnih incidentov, kjer je prišlo do napadov z noži na izraelske policiste.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine