12.2 C
Ljubljana
sreda, 12 maja, 2021

Johnson von der Leynovi jasno povedal: Podaljšanja prehodnega obdobja po brexitu ne bo

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in britanski premier Boris Johnson sta danes v Londonu govorila o pogajanjih o prihodnjih odnosih po britanskem izstopu iz Evropske unije. Na Downing Streetu so pogovore označili za pozitivne, je pa Johnson poudaril, da ne bo podaljšal prehodnega obdobja, ki se izteče konec leta.

 

Britanski premier je von der Leynovi povedal, da “želi pozitivno novo partnerstvo med Združenim kraljestvom in EU, ki bo temeljilo na prijateljskem sodelovanju, skupni zgodovini, interesih in vrednotah”, je po srečanju povedal tiskovni predstavnik Downing Streeta. Želi tudi “širok prostotrgovinski sporazum o dobrinah in storitvah ter sodelovanje na drugih področjih”.

Združeno kraljestvo je po premierjevih besedah pripravljeno pogovore začeti čim prej po 31. januarju, ko bo Velika Britanija predvidoma zapustila EU.

Predsednica Evropske komisije je že dopoldne v govoru na londonski School of Economics poudarila, da bo do konca 11-mesečnega prehodnega obdobja težko doseči soglasje glede vseh vidikov novega partnerstva. “Treba je izbrati prioritete,” je dejala von der Leynova, ki je sicer optimistična.

“Delali bomo za rešitve, ki bodo ohranile celovitost EU, njenega enotnega trga in carinske unije. Pri tem ne more biti kompromisov,” je izpostavila. EU je po njenih besedah pripravljena sprejeti novo partnerstvo brez carin, kvot in dampinga.

“Resnica je, da naše partnerstvo ne more biti in ne bo takšno kot doslej. In tudi ne bo tako tesno kot doslej,” je še dejala von der Leynova.

Na to je po pogovorih na Twitterju spomnil tudi glavni pogajalec EU za brexit Michel Barnier, ki je v Londonu spremljal predsednico komisije. Na srečanju so govorili tudi o pogajanjih o novem partnerstvu, je pojasnil. “Časa je malo. Nova ura tiktaka. Naš fokus je implementacija izstopnega sporazuma in priprava na pogajanja na strani EU,” je dodal.

V britanski poslanski zbornici, kjer imajo Johnsonovi konservativci absolutno večino, se je sicer danes nadaljevala obravnava predloga zakona o izstopnem sporazumu z EU. V četrtek naj bi predlog potrdili, nato pa ga bo obravnavala še lordska zbornica.

Tako bo lahko Velika Britanija konec meseca po treh preložitvah brexita vendarle zapustila EU z dogovorom. Nato bodo sledilo 11-mesečno prehodno obdobje, v katerem morata Bruselj in London skleniti dogovor o prihodnjih odnosih. To obdobje je možno podaljšati enkrat za eno ali dve leti, a Johnson trdi, da za to ne bo zaprosil.

Zadnje novice

Sorodne vsebine