17.4 C
Ljubljana
torek, 21 maja, 2024

Johnson svari pred mehkim in navidezno neskončno dolgim brexitom

Britanski zunanji minister Boris Johnson je danes posvaril britansko premierko Thereso May pred “mehkim, voljnim in navidezno neskončno dolgim” brexitom, ki ga je primerjal z rolo toaletnega papirja, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

V gostujočem prispevku za britanski časnik The Sun je Johnson ob drugi obletnici referenduma o izstopu Velike Britanije iz Evropske unije opozoril pred brexitom, podobnem toaletnemu papirju, pri čemer je uporabil britanski slengovski izraz “bog-roll”. Mayevo pa je pozval, naj “izpolni mandat britanskih ljudi in dostavi celovit britanski brexit”.

Nadaljeval je, da si ne želijo brezupnega kompromisa, pri katerem bi bili “polovično noter in polovično zunaj na politično nikogaršnji zemlji”.

Britanska premierka se pripravlja na naslednji krog pogajanj o izstopu iz EU, vendar še vedno ni točno definirala, kakšno prihodnost si želi Otok s kontinentom, predvsem kar se tiče področja carin.

Nasprotniki brexita bodo današnjo obletnico sicer obeležili z demonstracijami v Londonu, na katerih bodo pozivali k referendumu o končnem dogovoru Mayeve z Brusljem, če bo ta dosežen.

Minister za trgovino Liam Fox je medtem v intervjuju za BBC danes vztrajal, da bo premierka zapustila pogajanja, če ne bodo dosegli dovolj dobrega dogovora. Nujno je, da vstopimo v naslednjo fazo pogajanj in da EU to razume in verjame, je dejal. Pogajalske partnerje je opozoril, da ni pametno verjeti, da Mayeva “blefira”.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine