17.3 C
Ljubljana
sobota, 15 maja, 2021

Johnson: Britanija pripravljena na brexit brez dogovora

Britanski premier Boris Johnson je obljubil, da bo Velika Britanija pripravljena na izstop iz Evropske unije v primeru brexita brez dogovora, čeprav so danes objavljeni vladni dokumenti v tem primeru opozarjali na velika tveganja ter pomanjkanje hrane in zdravil.

 

Johnson je zatrdil, da gre v dokumentih za razumne priprave na izstop, najslabši scenarij, pripravo katerega bi pričakovali od vsake vlade. Zagotovil je, da je kot premier “izredno pospešil priprave”, poročajo tuje tiskovne agencije.

“V resnici bomo gotovo pripravljeni na brexit brez dogovora, če bomo morali to storiti,” je dodal in izpostavil, da si izstopa brez dogovora ne želijo, poroča britanski BBC.

Ponovil je, da si bodo prizadevali za dogovor z Brusljem, če pa bo morala država iz Evropske unije izstopiti 31. oktobra brez dogovora, bodo na to pripravljeni. “Pristanišča, kmetje in vse industrije bodo pripravljene,” je dejal.

Na zahtevo parlamenta je vlada danes objavila dokumente, ki jih je pripravila v okviru priprav na brexit brez dogovora v t. i. operaciji Yellowhammer. V njih je po lastnih navedbah opredelila najhujši scenarij gospodarskih in socialnih učinkov izstopa brez dogovora, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V njih napoveduje kratkoročne motnje na 12 ključnih področjih, med drugim pri dobavi hrane in vode, transportu in na meji, do katerih bi prišlo že prvi dan izstopa.

Med drugim naj do 85 odstotkov britanskih velikih tovornjakov ne bi ustrezalo kriterijem francoske carinske kontrole, zato naj bi se za 40 do 60 odstotkov zmanjšala raven prehoda tovornjakov čez Rokavski preliv. Tovornjaki naj bi za prečkanje morali v začetnih dneh čakati tudi več kot dva dneva.

Te motnje bi lahko trajale več mesecev in bi lahko vplivale na dobavo zdravil in medicinskega materiala, kot tudi na dobavo svežega sadja in zelenjave ter ostale sveže hrane. V dokumentih tudi predvidevajo dvig cen hrane in nafte, kar bi najhuje prizadelo tiste z nizkimi dohodki. Johnsonova vlada je v dokumentu iz 2. avgusta tudi ocenila, da bi lahko prišlo do protestov, nevarnosti neredov in napetosti med skupnostmi.

Prišlo bi tudi do motenj v prometu in odprave pravic v Veliki Britaniji živečih državljanov drugih članic EU, navaja portal Deutsche Welle.

Glede vprašanja meje na irskem otoku pa so v dokumentu kot neuresničljivega ocenili načrt Johnsona, da fizične meje med Irsko in Severno Irsko ne bi znova vzpostavili, in sicer zaradi pomembnih tveganj na gospodarskem in pravnem področju ter področju biološke varnosti.

Opozicijski laburisti so po objavi dokumenta sporočili, da je sedaj bolj kot kadarkoli nujen ponoven sklic zasedanja parlamenta. Keir Starmer, ki je v laburistični stranki pristojen za brexit, je opozoril, da dokumenti potrjujejo resna tveganja v primeru brexita brez dogovora. Poslanci bi morali imeti po njegovem prepričanju možnost, da preučijo dokumente in sprejmejo potrebne ukrepe za preprečitev brexita brez dogovora.

K ponovnemu delu parlamenta, ki je na zahtevo Johnsona ustavljeno do 14. oktobra, so pozvali tudi drugi.

Johnson je te pozive danes že zavrnil. Vztrajal je tudi, da prekinitev dela parlamenta ni namenjena olajšanju izvedbe njegovega načrta za brexit, temveč zato, da bi lahko na novem zasedanju predstavil svoje načrte za izboljšave na področjih zdravstvenih storitev, policije in drugih “prioritetah ljudi”.

Zadnje novice

Sorodne vsebine