4.8 C
Ljubljana
sobota, 8 maja, 2021

Joe Biden že razglašen za zmagovalca volitev, Trump nadaljuje boj proti volilnim prevaram

Demokratski kandidat Joseph Biden je glede na projekcije ameriških medijev zmagal tudi v zvezni državi Pensilvanija in tako v boju za predsedniški položaj premagal dosedanjega republikanskega predsednika Donalda Trumpa. Po projekcijah je prejel najmanj 273 elektorskih glasov in presegel prag 270, ki so potrebni za izvolitev, poroča STA.

 

Nekdanji ameriški podpredsednik je glede na posodobljene rezultate volitev v zvezni državi Pensilvanija osvojil 3.345.906 glasov, Trump pa 3.311.448. S tem ko je prednost povečal na nekaj manj kot 34.500 glasov, so ga ameriški mediji, vključno s tiskovno agencijo AP in televizijo CNN, razglasili za zmagovalca volitev v tej zvezni državi, ki prinaša 20 elektorskih glasov.

Po projekcijah CNN jih je tako skupaj osvojil 273, po projekcijah AP pa 284. Tako je presegel prag 270 elektorskih glasov, ki so potrebni za izvolitev.

Dosedanji predsednik Donald Trump iz vrst republikancev se bo moral tako s predsedniškega položaja posloviti že po enem mandatu, še poroča dopisnik STA iz Washingtona, ki je sicer že dosedaj kazal izrazito nenaklonjenost do Trumpa.

Trump je ob tem napovedal, da bo nadaljeval boj za pravico, saj so Američani upravičeni do poštenih volitev.

Tiskovna agencija AP je Bidnu že pripisala zmago tudi v Arizoni, česar večina drugih medijev še ni storila, obeta pa se mu tudi presenetljiva zmaga v zvezni državi Georgii in Nevadi. Aljasko in Severno Karolino, kjer še vedno niso razglasili zmagovalca, bo najverjetneje dobil Trump.

Zagotovo pa bo zadnjo besedo o dogajanju imeli ameriško vrhovno sodišče.

Zadnje novice

Sorodne vsebine