17.4 C
Ljubljana
nedelja, 16 maja, 2021

Je trgovinske vojne konec? Kitajska in ZDA bodo obnovile trgovinske pogovore

Kitajska in ZDA bodo po tednih obmetavanj s protekcionističnimi ukrepi in protiukrepi trgovinska nesoglasja očitno vendarle vsaj poskušale rešiti za pogajalsko mizo. V Pekingu so danes napovedali, da bodo na povabilo ameriške strani v Washington konec meseca poslali trgovinskega odposlanca. Nazadnje sta se velesili o trgovini pogovarjali junija.

 

Na prvem srečanju po več tednih se bosta po poročanju tujih tiskovnih agencij sestala namestnik kitajskega ministra za trgovino Wang Shouwen in visoki uradnik na ameriškem finančnem ministrstvu David Malpass.

Ob tem so na kitajskem trgovinskem ministrstvu zatrdili, da “Kitajska pozdravlja dialog in komunikacijo na podlagi obojestranskosti, enakosti in celovitosti”. Ob tem so ponovili stališče kitajske strani o nasprotovanju unilateralizmu in protekcionističnim praksam ter nesprejemanju omejevalnih ukrepov.

Zadnji pogovori med stranema so bili junija, ko sta se v Pekingu sestala ameriški minister za trgovino Wilbur Ross in podpredsednik kitajske vlade Liu He.

A ti pogovori niso bili uspešni, kar je pokazalo dogajanje v minulih tednih. Administracija ameriškega predsednika Donalda Trumpa je namreč s ciljem zmanjšanja visokega primanjkljaja v blagovni menjavi s Kitajsko uvedla carine na 50 milijard dolarjev uvoza iz drugega največjega nacionalnega gospodarstva na svetu (najprej za 34 milijard in nato še za 16 milijard) in grozi z uvedbo protekcionističnih ukrepov še za 200 do 300 milijard dolarjev uvoza v naslednjih tednih. Kitajska je na te ukrepe odgovorila s protiukrepi in velesili sta bili v zadnjem času na poti k pravi trgovinski vojni.

Za zdaj hujših posledic teh aktivnosti na ameriško in kitajsko gospodarstvo ni, a v svetu se krepi strah, da bi eskalacija napetosti lahko velesili in s tem celotno globalno gospodarstvo pahnila v negativno spiralo. še posebej zato, ker ima Trumpova administracija odprte fronte tudi z nekaterimi drugimi velikimi gospodarstvi, vsaj začasno je dogovor o napetostih dosegla z EU.

Pogovori o ureditvi medsebojnih trgovinskih odnosov od minulega tedna potekajo tudi med ZDA in Japonsko, s katero ZDA prav tako beležijo visok primanjkljaj v blagovni menjavi, kar gre Trumpu pošteno v nos. Danes objavljeni podatki sicer kažejo, da se je je japonski presežek v blagovni menjavi z ZDA julija zmanjšal za 22,1 odstotka, kar pa je bil del splošnega poslabšanja zunanjetrgovinskega salda glede na enako obdobje lani.

Zadnje novice

Sorodne vsebine