21.2 C
Ljubljana
nedelja, 20 junija, 2021

Je spet vsega kriv Donald Trump? Kitajske investicije v Evropi močno upadle

Vrednost kitajskih investicij v Evropi se je v prvem letošnjem polletju v primerjavi z enakim obdobjem lani znižala za 80 odstotkov, kaže raziskava podjetja Ernst & Young. Za skupno 81 prevzemov podjetij in nakupov delnic so Kitajci odšteli 2,4 milijarde dolarjev (2,11 milijarde evrov).

 

Pri Ernst & Young razloge za takšen upad pripisujejo trgovinskemu sporu med ZDA in Kitajsko, ki ga je povzročil ameriški predsednik Donald Trump z zvišanjem carin na praktično celoten kitajski izvoz v ZDA. Napetosti so namreč upočasnile rast kitajskega gospodarstva, je ugotovitve raziskave povzela nemška tiskovna agencija dpa.

V prvem polletju kitajska podjetja niso prevzela nobenega nemškega podjetja. V podjetja najmočnejšega evropskega gospodarstva so sicer vložila skupno 505 milijonov dolarjev (445 milijonov evrov), v enakem obdobju lani pa dvajsetkrat toliko.

Kitajska podjetja so zaradi prevzemanja evropskih vse pogostejša tarča kritik in tudi omejevalnih ukrepov. Mnogi jim namreč očitajo, da jih zanima le visoka tehnologija in druga intelektualna lastnina, za dolgoročno usodo zaposlenih pa jim ni dosti mar.

V Nemčiji so zato denimo sprejeli zakon, po katerem lahko vlada tujim podjetjem z vetom prepreči nakup več kot 10-odstotnega deleža v domačih podjetjih. Kot razlog so navedli nacionalno varnost.

Zadnje novice

Sorodne vsebine