14.3 C
Ljubljana
četrtek, 13 junija, 2024

Je bila na delu mafija? V Srednjeafriški republiki umorili tri ruske novinarje, ki jih je financiral kritik Putinovega režima

V Srednjeafriški republiki so oboroženci v torek umorili tri ruske novinarje, ki so bili na poti med mestoma Sibut in Dekoua v osrednjem delu države. Trojica je pripravljala dokumentarec o skupini ruskih plačancev Wagner v tej z diamanti bogati državi, kjer prebivalstvo tolče revščino. Dokumentarec je financiral kritik Kremlja Mihail Hodorkovski.

 

Smrt novinarjev je danes sporočil predstavnik vlade Srednjeafriške republike, potrdila pa sta je tudi rusko zunanje ministrstvo in mirovna misija ZN v državi (Minusca), navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Iz Rusije izgnanega oligarha Hodorkovskega, ki je financiral dokumentarec, je novica o smrti novinarjev pretresla. “Storil bom vse, kar je v moji moči, za odkritje storilcev,” je Hodorkovski zapisal na Facebooku.

Rusija je od lani vojaško prisotna v Srednjeafriški republiki, kjer usposablja lokalne oborožene sile. Glede na več dokumentov Rusija poleg redne vojske v številnih državah najema tudi plačance. Wagner je družba z zasebno financiranimi borci, ki naj bi se med drugim borili v Siriji in Ukrajini.

Kot je povedal predstavnik vlade v Banguija Ange Maxime Kazagui, je trojica umorjenih novinarjev v Moskvi pridobila vizum za vstop v državo, ni pa zaprosila za novinarsko akreditacijo, prav tako ni o svojem bivanju v afriški državi obvestila tamkajšnjega ruskega veleposlaništva.

Ruski novinarji naj bi kljub drugačnemu nasvetu varnostnih sil na nadzorni točki v Sibutu nadaljevali pot, kjer so naleteli na deseterico oboroženih moških v turbanih. “Ko so se uprli odvzemu avtomobila, so jih ubili, medtem ko so njihovega lokalnega voznika ranili, a je uspel pobegniti,” je povedal Kazagui.

Srednjeafriška republika je v krizi od leta 2012, ko je izbruhnilo nasilje med muslimanskimi in krščanskimi uporniškimi skupinami. Leto 2016 je bilo v državi relativno mirno, nato pa so se v več mestih v državi v začetku leta 2017 znova razdivjali spopadi.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine