1.8 C
Ljubljana
četrtek, 15 aprila, 2021

Japonska ponekod predčasno odpravlja izredne razmere zaradi epidemije

Japonska bo zaradi izboljšanja epidemiološke slike v nekaterih prefekturah predčasno odpravila izredne razmere, ki so v veljavi zaradi novega koronavirusa. V določenih, tudi v Tokiu, pa ostajajo v veljavi, je danes sporočil japonski premier Yoshihide Suga.

Izredne razmere, ki pomenijo blažje ukrepe od strogih omejitev javnega življenja v drugih državah, trenutno veljajo v desetih japonskih prefekturah. Po prvotnih načrtih naj bi se iztekle 7. marca, a jih bodo ponekod odpravili en teden prej, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“Odločil sem se, da izredne razmere v šestih prefekturah odpravimo 28. februarja,” je povedal Suga na novinarski konferenci. V drugih, tudi na širšem območju Tokia, medtem ostajajo v veljavi. “Na širšem območju Tokia število novih okužb upada. Vendar pa se tamkajšnji zdravstveni sistem še vedno spopada s težavami,” je pojasnil premier.

Izrazil je željo, da bi ukrepi preprečili širjenje okužb, da bi lahko 7. marca povsod odpravili izredne razmere. Vendar pa Suga in tudi strokovnjaki, ki svetujejo vladi, niso želeli izključiti možnosti, da bi ta ukrep na širšem območju Tokia veljal še dlje, kot je predvideno.

Japonska, kjer so pretekli teden začeli tudi cepljenje proti covidu-19, je sicer pod drobnogledom mednarodne javnosti, saj so vse bližje poletne olimpijske igre, ki naj bi se v japonski prestolnici začele 23. julija. Potekati bi sicer morale že lani poleti, a so jih zaradi pandemije preložili.

Vir: STA

Zadnje novice

Sorodne vsebine