16.5 C
Ljubljana
nedelja, 16 maja, 2021

Janša za izraelski časopis: pred Slovenijo “dolga pot do normalnosti”

Janez Janša, prvak SDS, je ta teden naredil ekskluzivni intervju za največji izraelski časopis Israel Hayom, v katerem je razkril razloge, zakaj bo desnica sledila v nekaterih evropskih državah.

Novinar Ariel Boulstein je sprva poudaril, da je Janša edini slovenski politik, ki je bil izvoljen v vse sklice državnega zbora od osamosvojitve, kot tudi da je SDS zmagala na zadnjih volitvah, a nato ni mogla sestaviti koalicije. Janša je razlog pripisal, da osmerica manjših desnosredinskih strank ni uspela sestaviti skupne volilne liste, s čimer se glasovi njihovih podpornikov niso na koncu upoštevali pri oblikovanju državnega zbora.

Dalje je Janša dejal, da podpira priznanje Jeruzalema kot prestolnice Izraela: “Priznanje Jeruzalema ne prizna le dejstvo, ampak tudi daje signal, da bodo prizadevanja za resnični mir, nagrajena.”

Po predstavitvi Janševe politične kariere, od članstva v jugoslovanski komunistični stranki, novinarstva pri Mladini, procesa proti četverici in prve izvolitve v parlament. Postal je obrambni minister, ki je vodil obrambo samostojne Slovenije, pri čemer je novinar zapisal, da velja za “arhitekta slovenske zmage.”

Na očitke, da promovira populizem, je Janša odgovoril, da je Slovenija še vedno v tranziciji in da je pred nami “dolga pot do normalnosti”. To pa zato, ker so določena družbena področja (mediji in pravosodje) zmes starega in novega, predvsem (nekdanjih) komunistov, ki so utrdili svoj elitni položaj po osamosvojitvi zahvaljujoč temu, da so prvi pridobili premoženje v privatizaciji in umestili svoje ljudi na pomembne položaje.

Dotaknila sta se tudi razkritja iranske milijarde v NLB, kar je Janša pripisal “globoki državi”, ki je dobila svoje odstotke od tranzakcij, pri čemer je bil posel zaustavljen samo zaradi pritiskov s strani tujine.

 

Celoten članek je dostopen tu.

Zadnje novice

Sorodne vsebine