10 C
Ljubljana
sreda, 14 aprila, 2021

Izseljeni Mehičani lani nakazali domov rekordnih 33,5 milijarde dolarjev

Izseljeni mehiški državljani so lani poslali domov rekordnih 33,5 milijarde dolarjev, kar je 10,5 odstotka več kot leta 2017. Največ tega denarja je prišlo iz ZDA, kaže poročilo mehiške centralne banke.

 

Nakazila Mehičanov iz ZDA domov naraščajo vse od izvolitve Donalda Trumpa za predsednika ZDA. Trump je med kampanjo Mehičane označil za kriminalce in posiljevalce, na meji z Mehiko napoveduje gradnjo zidu, napovedoval pa je tudi, da bo Mehičanom zaplenil denar, ki ga pošiljajo domov. Nekateri so verjeli, da je tega zmožen in so pospešili nakazila na varno.

Trump trenutno trdi, da zid že gradi, potem vseeno zahteva denar za zid iz zveznega proračuna, sicer da bo razglasil izredne razmere. Občasno spet trdi, da zid plačuje Mehika, potem spet pravi, da bo zid financiral z denarjem, ki ga Mehičani pošiljajo domov.

V ZDA živi okrog 12 milijonov ljudi mehiškega izvora, njihov denar, ki ga pošiljajo v domovino, pa je za Mehiko poleg turizma in nafte glavni vir tujih valut. Mehika po podatkih Svetovne banke za Indijo in Filipini dobi največ takih nakazil.

Zadnje novice

Sorodne vsebine