18.1 C
Ljubljana
ponedeljek, 26 julija, 2021

Izraelski premier Benjamin Netanjahu pozval k okrepitvi pritiska na Teheran

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je danes pozval k okrepitvi pritiska na Teheran, potem ko je iranski predsednik Hasan Rohani napovedal tretjo fazo umika Irana od zavez iz mednarodnega jedrskega sporazuma in ukazal opustitev vseh omejitev za raziskave in razvoj na jedrskem področju.

 

“Zdaj ni čas za pogovore z Iranom, čas je za povečanje pritiska na Iran,” je po poročanju tujih tiskovnih agencij dejal Netanjahu pred odhodom v London, kjer se bo srečal z britanskim premierjem Borisom Johnsonom in ameriškim obrambnim ministrom Markom Esperjem.

“Zjutraj smo bili obveščeni o še eni kršitvi (…) Irana, tokrat gre za prizadevanja za razvoj jedrskega orožja,” je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal Netanjahu.

Iran in tri evropske podpisnice dogovora – Francija, Nemčija in Velika Britanija – si prizadevajo za ohranitev zgodovinskega sporazuma iz leta 2015, potem ko so se ZDA maja lani umaknile iz njega. “Menim, da ne bomo dosegli dogovora, tako da bomo naredili tretji korak. Podrobnosti bomo objavili danes ali jutri,” je v sredo sporočil Rohani.

Napovedal, je, da bo Iran opustil izpolnjevanje dodatnih obveznosti iz jedrskega sporazuma, saj rešitve za omilitev ameriških sankcij še ni na vidiku. Iranski agenciji za jedrsko energijo pa je ukazal opustitev vseh omejitev za raziskave in razvoj na jedrskem področju.

V zadnjih tednih se stopnjujejo tudi napetosti med Iranom in Izraelom. Prejšnji teden je Izrael Teheran obtožil, da želi s svojim zaveznikom, libanonskemu šiitskemu gibanju Hezbolah, razviti rakete, ki bi povzročile “ogromno izgubo življenj” v Izraelu, poroča AFP.

Zadnje novice

Sorodne vsebine