9.5 C
Ljubljana
torek, 11 maja, 2021

Izraelski predsednik in hrvaška predsednica skupaj obiskala Jasenovac

Izraelski predsednik Reuven Rivlin in njegova hrvaška gostiteljica Kolinda Grabar-Kitarović sta danes obiskala spominsko območje Jasenovac, kjer je bilo med drugo svetovno vojno največje ustaško koncentracijsko taborišče. Rivlin je v Jasenovcu dejal, da ima Hrvaška moralno dolžnost, da se sooči s svojo zgodovino.

 

Rivlin je v torek prispel na dvodnevni uradni obisk na Hrvaško. V današnjem nagovoru v Jasenovcu je povedal, da je bil ustaški režim eden najbolj groznih režimov nacističnih kolaboracionistov v tem delu Evrope ter dejaven partner pri umorih več deset tisoč Judov, Srbov, Romov in preostalih nasprotnikov režima Neodvisne države Hrvaške, poročajo hrvaški mediji.

“So tudi takšni, ki raje potlačijo svojo zgodovino in nanjo gledajo kot na črno luknjo, ki ne zahteva nobenega preučevanja ali samorefleksije,” je Rivlinovo izjavo objavila hrvaška tiskovna agencija Hina.

Kot je poudaril, ima Hrvaška moralno dolžnost, da se sooči s svojo zgodovino, ne pa da jo ignorira. Meni, da je to temelj vsake pravične družbe in pomemben element prijateljstva med dvema državama.

Rivlin je še menil, da se ne sme podpirati zakonov in poskusov zatiranja ali oviranja raziskav zgodovinarjev o zločinih nacistov in njihovih kolaboracionistov. Spomnil je, da je pred drugo svetovno vojno na Hrvaškem živelo približno 40.000 Judov, v času NDH pa je bila “starodavna skupnost našega naroda, ki je imela globoke korenine, kruto izbrisana z obličja zemlje”.

Grabar-Kitarovićeva je izrazila globoko obžalovanje zaradi vseh žrtev holokavsta na Hrvaškem in žrtev ustaškega režima, ki je prinesel strašansko trpljenje Judom, Srbom, Romom, Hrvatom in vsem tistim, ki so jih označili za sovražnike NDH.

Hrvaška predsednica je spomnila, da je sodobna Hrvaška utemeljena na antifašističnem boju in domovinski vojni ter je znova obsodila vse totalitarne režime, nacizem, fašizem in komunizem.

Med drugim je obsodila manipulacije s številom žrtev v taborišču v Jasenovcu, ki ne temeljijo na zgodovinskih dejstvih, a jih “uporabljajo v dnevno politične namene ali za nalaganje kolektivne odgovornosti Hrvaški in hrvaškem narodu”.

Po podatkih upravljavcev spominskega območja Jasenovac so ustaši umorili najmanj 83.145 oseb, o katerih obstajajo osebni podatki, da so končali v taborišču. Med njimi je bila več kot polovica Srbov, več kot 16.000 Romov ter več kot 13.000 Judov. Na seznamu žrtev ustašev je tudi 266 Slovencev, med katerimi je tudi šest otrok.

Zadnje novice

Sorodne vsebine