-1.4 C
Ljubljana
torek, 5 decembra, 2023

Izraelske sile ubile več teroristov iz Libanona

Piše: G. B. 

Izraelski vojaki so ubili več oboroženih osumljencev iz Libanona, ki naj bi prečkali libanonsko-izraelsko mejo, je danes sporočila izraelska vojska ter potrdila, da obstreljuje območja na libanonski strani meje. Medtem se na območju Gaze nadaljujejo spopadi in obstreljevanje med izraelskimi silami in palestinskim terorističnim gibanjem Hamas.

“Sile IDF obstreljujejo območje ob meji z Libanonom,” je sporočila izraelska vojska. To je za francosko tiskovno agencijo AFP potrdil tudi Abdulah al Garib, župan vasi Dhayra na libanonski strani meje, ki je dejal, da izraelske sile silovito obstreljujejo polja na obrobju vasi.

Libanonska državna tiskovna agencija je poročala, da “izraelske okupacijske sile bombardirajo območje ob meji”, ob tem pa je bilo v vaseh v bližini meje med Libanonom in Izraelom slišati tudi sporadično streljanje.

V vdor čez mejo v Izrael naj bi bilo vpletenih šest moških, dva sta bila ubita, trije ranjeni, eden pa je domnevno pobegnil nazaj v Libanon, poroča britanski BBC.

Libanonsko šiitsko gibanje Hezbolah medtem zanika kakršnokoli vpletenost v incident. “Informacije o spopadih med pripadniki odporniškega gibanja in izraelskim sovražnikom ali o kakršni koli naši infiltraciji čez mejo v Izrael niso resnične,” je po navedbah AFP dejal tiskovni predstavnik Hezbolaha. Tudi Iran, ki je podpornik Hezbolaha, zanika vsakršno vpletenost v spopade.

Eksplozije in bombardiranje ob izraelsko-libanonski meji je zaznala tudi mirovna misija ZN v Libanonu (Unifil). Po poročanju italijanske tiskovne agencije Ansa so se pripadniki misije ob izraelskem bombardiranju preventivno umaknili v bunkerje. Unifil ob tem vse strani, vpletene v spopade v Izraelu, poziva k zadržanosti, da bi preprečili nadaljnjo eskalacijo in izgubo življenj.

Do domnevnega vdora čez libanonsko-izraelsko mejo in posledičnega izraelskega obstreljevanja prihaja en dan po tem, ko je gibanje Hezbolah izvedlo topniški in raketni napad na izraelske položaje na obmejnem območju. Kot so zapisali v sporočilu Hezbolaha, je gibanje “solidarno” z obsežnim napadom iz zraka, morja in kopnega na Izrael, ki ga je v soboto izvedel Hamas.

Izraelska vojska je zatem v nedeljo sporočila, da je z obstreljevanjem odgovorila na napad na jugu Libanona, gibanje Hezbolah pa je posvarila pred vsakršnim vpletanjem v spopade med izraelskimi silami in Hamasom.

Po zadnjih podatkih je bilo na obeh straneh od začetka spopadov v soboto ubitih več kot tisoč ljudi – najmanj 700 v Izraelu in 560 v Gazi, skupno pa je bilo ranjenih več kot 5000 ljudi.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine