16.5 C
Ljubljana
ponedeljek, 10 maja, 2021

Izraelska vojaška letala so izvedla napad na iranske tarče v Siriji

Izraelska vojaška letala so v soboto izvedla napad na iranske tarče v Siriji, s čimer so iranskim silam preprečila načrtovani napad na Izrael z brezpilotnimi letali, je danes po poročanju tujih tiskovnih agencij sporočila izraelska vojska. Iz Libanona pa so danes poročali o dveh izraelskih dronih, ki sta padla na prestolnico Bejrut.

 

Izraelska letala so preprečila poskus Irana, da izvede napad na cilje na severu Izraela z “morilskimi brezpilotnimi letali”, je dejal tiskovni predstavnik izraelske vojske Jonathan Conricus.

Izraelska letala so napadla cilje v Agrabi, jugovzhodno od Damaska, tarča pa so bili “številni teroristični cilji in vojaški objekti”, je dejal.

Za poskus napada z brezpilotnimi letali na Izrael sta po navedbah Izraela odgovorna iranska vojska in libanonska šiitska milica Hezbolah, ki od začetka vojne v Siriji podpirata režim sirskega predsednika Bašarja al Asada.

Od začetka vojne v Siriji leta 2011 je Izrael proti iranskim ciljem v Siriji izvedel več sto letalskih napadov, sobotni pa je bil eden najintenzivnejših, poroča Deutsche Welle.

Hezbolah pa je medtem sporočil, da sta bili nad Bejrutom danes uničeni izraelski brezpilotni letali. To je potrdila tudi libanonska vojska. Tiskovni predstavnik šiitskega gibanja Mohamed Afif je ob tem pojasnil, da ju ni sestrelil Hezbolah, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Po navedbah libanonske vojske sta izraelska drona davi kršila libanonski zračni prostor nad južnim predelom Bejruta. Prvi dron je padel na omenjeno območje, medtem ko je drugega razneslo v zraku nad tem istim območjem in je povzročil gmotno škodo, so sporočili.

Kot je še povedal Afif, je bil dron, ki ga je razneslo, opremljen z eksplozivom in je povzročil veliko škodo na medijskem središču Hezbolaha v predelu Mouvad, ki velja za trdnjavo šiitskega gibanja v libanonski prestolnici, še navaja dpa.

Zadnje novice

Sorodne vsebine