22.6 C
Ljubljana
sreda, 16 junija, 2021

Izrael zavrnil očitke ZN kot lažne in pristranske

Izrael je danes zavrnil ugotovitve preiskave Združenih narodov, da so izraelske varnostne sile med lanskimi množičnimi demonstracijami Palestincev na meji z območjem Gaze huje kršile človekove pravice. Izraelski zunanji minister Izrael Kac je obtožbe označil za lažne, sovražne in pristranske, poročajo tuje tiskovne agencije.

 

Kac je ocenil, da poročilo strokovnjakov s področja človekovih pravic “temelji na lažnih informacijah, v katerih dejstev niso niti preučili in katerega edini namen je diskreditirati edino demokracijo na Bližnjem vzhodu in škoditi njeni pravici do samoobrambe pred terorjem morilske organizacije”.

Minister je ob tem v izjavi označil visoki komisariat ZN za človekove pravice, ki je bilo pristojen za poročilo, za “teater absurda”.

Nadaljeval je, da je prebivalce Gaze, med njimi otroke in ženske, k meji sililo gibanje Hamas. “Organizacija, katere odkrit cilj je uničenje države Izraela,” je dejal ter dodal, da bi moral Hamas prevzeti odgovornost.

Preiskovalna komisija ZN, ki jo sestavljajo neodvisni strokovnjaki s področja človekovih pravic, je danes v Ženevi sporočila, da imajo utemeljene razloge, da so Izraelski vojaki kršili mednarodno vojno pravo in človekove pravice, ko so ciljali neoborožene in nenasilne protestnike. Od konca lanskega marca pa do konca decembra je bilo v spopadih ubitih 189 Palestincev, ranjenih pa več kot 9000.

Nekatere kršitve se lahko utemelji kot vojne zločine ali zločine proti človečnosti, so dodali preiskovalci.

Strokovnjaki so med drugim opravili več kot 300 intervjujev z žrtvami, pričami in drugimi osebami ter zbrali obsežno dokazno gradivo. Ob tem so dodali, da se izraelske oblasti niso odzvale na njihove pozive, da bi komisiji predali informacije ali dovolili dostop do Izraela in palestinskih območij.

Preiskovalci ZN običajno ne podajo končnih zaključkov, ampak to prepustijo državnim ali mednarodnim sodiščem. Poročilo bodo sedaj predali visoki komisarki ZN za človekove pravice Michelle Bachelet, ki ga bo posredovala mednarodnim sodiščem, piše nemška tiskovna agencija dpa.

Zadnje novice

Sorodne vsebine