25.1 C
Ljubljana
torek, 11 maja, 2021

Izrael zaradi slovenske podpore mednarodni preiskavi v Gazi na pogovor poklical slovensko veleposlanico

Izrael je danes zaradi slovenske podpore resoluciji ZN, ki je pozvala k mednarodni preiskavi nedavnega nasilja na območju Gazo, slovensko veleposlanico v Izraelu Barbaro Sušnik poklical na pogovor, je sporočilo izraelsko zunanje ministrstvo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Poleg slovenske veleposlanice je Izrael na pogovor poklical tudi španskega veleposlanika, v torek pa bodo na pogovor poklicali še belgijskega.

Slovenija, Španija in Belgija so bile namreč med 29 državami, ki so omenjeno resolucijo podprle.

Svet ZN za človekove pravice se je na zahtevo več držav v petek sestal na izrednem zasedanju zaradi nedavnega nasilja na območju Gaze, ki je bilo uperjeno tudi proti odprtju ameriškega veleposlaništva v Jeruzalemu. Po zadnjih podatkih je bilo na ta dan ubitih 62 Palestincev.

Resolucijo je podprlo 29 držav članic, 14 je bilo vzdržanih, vključno z Veliko Britanijo in Nemčijo, proti pa sta glasovali le ZDA in Avstralija. V skladu s sprejeto resolucijo, naj bi mednarodna ekipa preiskala “domnevne kršitve in zlorabe v kontekstu vojaškega napada na civiliste”. Izrael vztraja, da njihova vojska preprečuje nasilen vstop ljudi v državo. Ob tem pa palestinsko gibanje Hamas, ki nadzoruje območje Gaze, obtožuje izkoriščanja protestov za izvajanje nasilja.

Zadnje novice

Sorodne vsebine