18.7 C
Ljubljana
nedelja, 13 junija, 2021

Izrael sporočil, da bo ameriškima kongresnicama iz vrst demokratov prepovedal vstop v državo

Izrael je danes sporočil, da bo ameriškima kongresnicama iz vrst demokratov prepovedal vstop v državo, ker sta podprli bojkot Izraela zaradi ravnanja s Palestinci. Izraelski premier Benjamin Netanjahu je v tvitu zapisal, da je cilj obiska kongresnic Rashide Tlaib in Ilhan Omar na palestinskih ozemljih povzročiti škodo Izraelu.

 

Kongresnici naj bi po prvotnih načrtih v Izrael prispeli konec tedna, v okviru obiska pa naj bi šli tudi na palestinska ozemlja. Izraelske oblasti so odločitev o prepovedi sporočile zatem, ko jih je k temu pozval ameriški predsednik Donald Trump, ki ga demokratski kongresnici pogosto kritizirata, poročajo tuje tiskovne agencije.

Kot je tvitnil Trump, bi bilo znamenje velike šibkosti, če bi Izrael kongresnicama dovolil vstopiti v državo. “Sovražita Izrael in vse Jude,” je zatrdil in nadaljeval, da ju nič ne more odvrniti od tega stališča.

Rashida Tlaib je sicer palestinskega porekla. Izraelske oblasti so sporočile, da bodo še preučile njeno prošnjo za obisk pri svojcih na Zahodnem bregu.

Na odločitev Izraela se je že odzvala v Somaliji rojena 37-letna Omarjeva, ki v predstavniškem domu zastopa mesto Minneapolis v zvezni državi Minnesota. Kot je poudarila, jo je odločitev “zmrazila”, po njenem prepričanju pa gre tudi za “žalitev demokratičnih vrednot”.

“Sramota je, da izraelski premier Netanjahu pod pritiskom predsednika Trumpa preprečuje vstop predstavnikom ameriških oblasti v državo. Ironija takšne odločitve ‘edine demokracije’ na Bližnjem vzhodu je, da gre tako za žalitev demokratičnih vrednot kot za strah vzbujajoč odgovor na obisk predstavnikov oblasti prijateljske in zavezniške države,” je bila ostra.

Predsednica predstavniškega doma ameriškega kongresa Nancy Pelosi je medtem “globoko obžalovala” preobrat v pristopu judovske države, saj je izraelski veleposlanik v ZDA Ron Dermer še julija trdil, da Izrael “iz spoštovanja do kongresa in do izjemnega ameriško-izraelskega zavezništva” ne bo nobenemu kongresniku prepovedal vstopa v državo.

Po prepričanju Pelosijeve je prepoved “znak šibkosti in ukrep pod častjo” izraelske države. Trumpov prispevek v zgodbi in njegove izjave glede obeh kongresnic pa je “označila za dokaz njegove ignorance in nespoštljivosti” ter ravnanje, ki je “pod častjo predsedniškega položaja”.

Rashida Tlaib in Ilhan Omar sta prvi muslimanski kongresnici in podpornici protiizraelskega gibanja BDS, ki se zavzema za sankcije proti Izraelu in bojkot te države zaradi njene politike do Palestincev.

Po poročanju ameriških medijev naj bi do nedelje prispeli na letališče v Tel Avivu, nato naj bi v spremstvu palestinskih predstavnikov obiskali Tempeljski grič v Jeruzalemu, šli pa naj bi tudi v mesta Betlehem, Hebron in Ramala na Zahodnem bregu.

Izrael aktivistom organizacij, ki pozivajo k bojkotu Izraela, od lani prepoveduje vstop v državo.

Zadnje novice

Sorodne vsebine