18.7 C
Ljubljana
nedelja, 13 junija, 2021

Izrael bo vendarle dovolil obisk eni od ameriških demokratskih kongresnic, ki podpirajo Palestince

Izraelske oblasti bodo ameriški demokratski kongresnici Rashidi Tlaib dovolile vstop v državo za humanitarni obisk, je danes sporočilo izraelsko notranje ministrstvo. Izrael je pred tem v četrtek sporočil, da bo Rashidi Tlaib in njeni kolegici prepovedal vstop v državo, ker podpirata bojkot Izraela zaradi njegove politike do Palestincev.

 

 

Izraelski minister za gospodarstvo in trgovino Arie Dery je danes sporočil, da so Rashidi Tlaib, ki je palestinskega porekla, odobrili “humanitarni obisk pri babici”. Kot so sporočili z ministrstva, je kongresnica obljubila, da med obiskom ne bo omenjala bojkota Izraela.

Tlaibova je ponudbo Izraela zavrnila, saj ne pristaja na to, da jo skušajo utišati in obravnavati kot zločinko. Kot je zapisala na Twitterju, se je odločila, da bi bil obisk babice pod tako “zatiralskimi” pogoji v nasprotju z vsem, v kar verjame.

Kongresnici naj bi po prvotnih načrtih v Izrael prispeli konec tedna, v okviru obiska pa naj bi šli tudi na palestinska ozemlja. Izraelske oblasti so odločitev o prepovedi sporočile zatem, ko jih je k temu pozval ameriški predsednik Donald Trump, ki ga demokratski kongresnici pogosto kritizirata. Kot je tvitnil Trump, bi bilo znamenje velike šibkosti, če bi Izrael kongresnicama dovolil vstopiti v državo.

Rashida Tlaib in Ilhan Omar sta prvi muslimanski kongresnici in podpornici protiizraelskega gibanja BDS, ki se zavzema za sankcije proti Izraelu in bojkot te države zaradi njene politike do Palestincev. Izrael aktivistom organizacij, ki pozivajo k bojkotu Izraela, od lani prepoveduje vstop v državo.

je tvitnil Tlaib. “Tiho name in me obravnavati kot kriminalca ni tisto, kar želi zame.”

Zadnje novice

Sorodne vsebine