20 C
Ljubljana
ponedeljek, 27 septembra, 2021

Izgnani ameriški in ruski diplomati zapustili predstavništva

Prvi ruski diplomati v ZDA, ki jih je Washington označil za vohune, so se danes že vrnili v domovino. Podoben povračilni ukrep je medtem izvedla tudi Rusija. Potem ko je v četrtek ruski zunanji minister Sergej Lavrov naznanil zaprtje ameriškega konzulata, so namreč morali ameriški diplomati do sobote zvečer zapustiti njegove prostore.

 

Okoli 50 moških, žensk in otrok je v soboto okoli 19. ure po srednjeevropskem času zapustilo prostore ruskega veleposlaništva v Washingtonu. Avtobus naj bi jih odpeljal v smeri mednarodnega letališča Dulles, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Washington naj bi skupno iz celotne države izgnal 171 ljudi oziroma 60 ruskih diplomatov, ki jih je označil za vohune, in njihove družine. V domovino se bodo vrnili z dvema letaloma, ki ju je priskrbela ruska vlada.

Prvo letalo z ruskimi diplomati je sicer po poročanju ruske tiskovne agencije Tass danes že pristalo v Moskvi, drugo letalo s 14 člani osebja konzulata in njihovimi družinami pa naj bi po napovedi v Rusijo prispelo popoldne.

Podobni ukrepi se medtem odvijajo tudi v ruskem Sankt Peterburgu. Potem ko je Lavrov v četrtek naznanil zaprtje ameriškega konzulata in izgon 60 ameriških diplomatov, se je na konzulatu v soboto spustila ameriška zastava, pred stavbo pa je bilo parkiranih tudi več tovornih vozil. Zaposlenim na konzulatu je bil namreč postavljen ultimat, da ga morajo zapustiti do 21. ure po srednjeevropskem času, medtem ko se mora prostor izprazniti do konca meseca.

Britanskim zaveznikom v aferi Skripal se je minuli teden z izgonom ruskih diplomatov pridružila tudi Avstralija. Ta sedaj pred morebitnimi posledicami, kot je nadlegovanje Zahodnjakov, opozarja svoje državljane, ki v tem času počitnikujejo v Rusiji. “Bodite oprezni, izogibajte se protestov in demonstracij, izogibajte se tudi komentiranja političnega dogajanja v javnosti,” so sporočili z avstralskega zunanjega ministrstva.

Medtem ko je več zahodnih držav in zveza Nato od začetka minulega tedna izgnalo ruske diplomate, je Nemčija ena redkih držav, ki z Rusijo nadaljuje dialog, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Kot je pojasnil nemški zunanji minister Heiko Maas, se je zaradi dejanj Rusije v minulih letih izgubilo veliko zaupanja, vendar je Rusija ključna za umiritev regionalnih konfliktov, razoroževanja in temelj multilateralnega redu. “Iz teh razlogov smo odprti za dialog, s katerim bomo korak za korakom obnovili zaupanje, če si tega želi tudi Rusija,” je še dejal.

Več zahodnih držav in zveza Nato je od začetka tedna izgnalo ruske diplomate v znak solidarnosti z Veliko Britanijo, ki je bila v začetku marca prizorišče napada s kemičnim orožjem, za katerega London pripisuje odgovornost Rusiji. V angleškem Salisburyju sta bila 4. marca žrtvi napada z živčnim strupom bivši dvojni agent Sergej Skripal in njegova hčerka Julija.

Zadnje novice

Sorodne vsebine