15.9 C
Ljubljana
sobota, 15 maja, 2021

Iz zadnje enklave Islamske države na vzhodu Sirije odšlo skoraj 5000 ljudi, med njimi tudi okoli 500 džihadistov

Iz zadnje utrdbe skrajne skupine Islamska država na vzhodu Sirije je od ponedeljka odšlo skoraj 5000 ljudi, med njimi tudi okoli 500 džihadističnih borcev, je sporočil Sirski observatorij za človekove pravice. Džihadisti se skupaj s svojimi družinami umikajo pred napredovanjem uporniških Sirskih demokratičnih sil.

 

Sirske demokratične sile ob pomoči koalicije pod vodstvom ZDA od lanskega septembra izvajajo ofenzivo, s katero želijo pregnati džihadiste iz njihove zadnje enklave v pokrajini Deir Ezor na vzhodu Sirije. V zadnjih tednih so uporniki zavzeli več vasi, med njimi Hadžin, Al Šafa in Susa, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po podatkih Sirskega observatorija za človekove pravice so borci Islamske države zdaj omejeni na ozemlju, velikem zgolj deset kvadratnih kilometrov. Sirske demokratične sile so v torek brez odpora džihadistov napredovale na območje Baguza, ki je zadnje v rokah Islamske države.

Od ponedeljka je iz zadnjega žepa Islamske države v Deir Ezorju s tovornjaki, ki so jih zagotovile Sirske demokratične sile, odšlo okoli 4900 ljudi, večinoma ženske in otroci, pa tudi 470 džihadistov, je sporočil sirski observatorij, ki informacije o vojni v Siriji zbira s pomočjo obsežne mreže virov na terenu.

Od lanskega decembra je območja, ki so bila nekoč pod nadzorom Islamske države, zapustilo skoraj 27.000 ljudi, med njimi tudi okoli 1800 borcev, ki so se predali.

Islamska država je leta 2014 zasedla obsežna ozemlja v Siriji in sosednjem Iraku ter na njih razglasila “kalifat”. Od takrat je večino ozemlja izgubila.

Zadnje novice

Sorodne vsebine